Τη δυσκολία να μειώσουν δραστικά τα επίπεδα της χοληστερόλης τους άτομα που βρίσκονται σε πολύ υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο, ακόμη και με τη λήψη της στάνταρ υπολιπιδαιμικής αγωγής για τρεις μήνες, έρχεται να υποδείξει η μελέτη DYSIS II, η οποία παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας του 2015 που έγινε πρόσφατα στο Λονδίνο. Η μείωση της χοληστερόλης, ειδικά σε αυτές τις ομάδες πληθυσμού είναι επιτακτική, διότι μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης νέων καρδιαγγειακών επεισοδίων. 

Με βάση τα αποτελέσματα της DYSIS II ποσοστό μεγαλύτερο από 70% των ασθενών πολύ υψηλού καρδιαγγειακού κίνδυνου (δηλαδή άτομα με Οξύ Στεφανιαίο Σύνδρομο ή Σταθερή Στεφανιαία Νόσο) δεν επιτυγχάνει με θεραπεία μόνο στατίνες τα συνιστώμενα επίπεδα LDL χοληστερόλης με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες του 2012 της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης (ESC/EAS).
Η παγκόσμια μελέτη της οποίας τα αποτελέσματα παρουσιάσθηκαν πρόσφατα, αποτέλεσε συνέχεια της προηγούμενης μελέτης DYSIS και συνέλεξε νέα δεδομένα για το διάστημα 2012 – 2014 σε ασθενείς από τους υπο-πληθυσμούς της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής/Αφρικής και της Άπω Ανατολής.

Οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη, λάμβαναν τουλάχιστον για 3 μήνες θεραπεία μείωσης των επιπέδων των λιπιδίων και η οποία αφορούσε κυρίως σε μέτριας ισχύος μονοθεραπεία με στατίνες.

«Παρόλη την επί δεκαετίες επαγρύπνηση για την LDL χοληστερόλη και τη διαθεσιμότητα των θεραπευτικών επιλογών, οι ασθενείς πολύ υψηλού κινδύνου με στεφανιαία νόσο ανά τον κόσμο δεν επιτυγχάνουν τα συνιστώμενα επίπεδα χοληστερόλης από τις Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Οδηγίες του 2012 για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων», ανέφερε ο Λάζαρος Πουγγίας, MD, PhD, Ιατρικός Διευθυντής της MSD Ελλάδας.

Στην Ευρώπη η DYSIS II συμπεριέλαβε 1.398 ασθενείς με ΟΣΣ και 2.946 ασθενείς με ΣΝ (και από την Ελλάδα). Όπως καταγράφηκε, μόνον το 23,2% των ασθενών με ΟΣΣ (n=880) και το 29,6% των ασθενών με ΣΝ (n=2.777), οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν με θεραπεία μείωσης των επιπέδων των λιπιδίων για 3 μήνες πέτυχαν τα προτεινόμενα από την ESC/EAS επίπεδα LDL χοληστερόλης <70 mg/dL, με την μέση απόσταση από το στόχο επιπέδων LDL- C σε ασθενείς εκτός των επιθυμητών στόχων να είναι 34 mg/dL σε ασθενείς με ΟΣΣ και 24 mg/dL σε ασθενείς με ΣΝ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από