Oι ΗΠΑ σκοπεύουν να αυξήσουν τον αριθμό των προσφύγων που θα δεχθούν στο έδαφός τους το 2016 κατά 5.000, φτάνοντας συνολικά τους 75.000, δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στην Ουάσιγκτον, χωρίς όμως να διευκρινίζει το ποσοστό των σύρων προσφύγων ανάμεσά τους, ενώ σύμβουλοι στο Κογκρέσο είπαν αργότερα ότι ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί αρκετά.

«Μόλις συνάντησα τα στελέχη (του Κογκρέσου) σήμερα το πρωί και δεσμευόμαστε να αυξήσουμε τον αριθμό (των σύρων προσφύγων) που θα αναλάβουμε», επισήμανε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, εξερχόμενος από συνεδρίαση στο Καπιτώλιο με επίκεντρο το θέμα των μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη.

Η δήλωση του Κέρι αλλάζει τη μέχρι πρότινος θέση της Ουάσιγκτον, που παρέμενε αμετακίνητη στον αριθμό των 1.500 σύρων προσφύγων που έχει υποδεχθεί από το 2011, μετά την έναρξη του εμφύλιου πολέμου στη Συρία. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε ότι άλλοι 300 αναμένεται να γίνουν δεκτοί έως τον Οκτώβριο.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας τηλεφωνικά και ανώνυμα με δημοσιογράφους αργότερα, είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν υποδεχθεί περίπου 70.000 πρόσφυγες ανά έτος τα τελευταία τρία χρόνια και η κυβέρνηση σχεδίαζε μια μικρή αύξηση στον αριθμό.

Το στέλεχος του ΥΠΕΞ είπε ότι η κυβέρνηση σκόπευε να αυξήσει το ποσοστό των προσφύγων που δέχεται από την Συρία και την Αφρική νότια της Σαχάρας, ιδιαίτερα όσους έχουν επηρεαστεί από τη σύρραξη στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Αλλα στελέχη όμως του Κογκρέσου, ενώ επιβεβαίωσαν την αύξηση κατά 5.000 του αριθμού των προσφύγων για τον επόμενο χρόνο, είπαν ότι σύμφωνα με ενδείξεις ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί κατά πολύ. Μιλώντας ανώνυμα, σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών είπε, «Νομίζω ότι κατάλαβαν επιτέλους πως μια αύξηση κατά 5.000 δεν είναι σοβαρή ανταπόκριση» στο πρόβλημα.