Το ημερολόγιο έδειχνε 2 Απριλίου 2011, ημέρα Σάββατο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν ιδιαίτερα εκνευρισμένος.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έπρεπε να συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη με τους ευρωπαίους ομολόγους του για να συζητήσουν το αίτημα της Πορτογαλίας για οικονομική βοήθεια, την ώρα που η αγαπημένη του Μπάγερν υποδεχόταν την Γκλάντμπαχ.

Ο Σόιμπλε δεν κρύβει τη συμπάθειά του για την ισχυρότερη γερμανική ομάδα, την οποία χρησιμοποιεί σε πολλές από τις παραβολές του στις δεκάδες διασκέψεις με υψηλόβαθμους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Οταν το 2010 η Κριστίν Λαγκάρντ ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας αμφισβήτησε τη γερμανική πολιτική σε θέματα ανταγωνισμού, ο Σόιμπλε χρησιμοποίησε μια αλληγορία με πρωταγωνίστρια την Μπάγερν, η οποία εκείνες τις ημέρες είχε παίξει ένα πολύ κακό παιχνίδι στο Τσάμπιονς Λιγκ με τη γαλλική Λυών: «Θα ήταν ευκολότερο για την Μπάγερν αν η Λυών έπαιζε χειρότερα. Ομως δεν λειτουργεί έτσι ο ανταγωνισμός. Χρειαζόμαστε πιο έντονο ανταγωνισμό στην Ευρώπη».

Τέσσερα χρόνια αργότερα, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θα αγωνιούσε για το ποδόσφαιρο της χώρας της γιατί η Μπάγερν έγινε τόσο ισχυρή ώστε σκότωσε τον ανταγωνισμό για τον οποίο τόσο κόπτεται ο υπουργός της. Από τα αρχεία της NSA προκύπτει πως η Μέρκελ είχε 45 τηλεφωνικές διαλέξεις με συμβούλους της για το θέμα της Μπάγερν.

Η βαυαρική ομάδα έχει ξεπεράσει προ πολλού τα σύνορα του αθλητικού γίγνεσθαι και ουσιαστικά αποτελεί μια επιχείρηση – πρότυπο και ταυτόχρονα ένα πολιτικό κίνημα.

Η εφημερίδα «Ελ Μούντο» αποκάλυψε μες στην εβδομάδα πως ένα από τα θέματα που συζήτησε η Μέρκελ με τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι στην πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στο Βερολίνο ήταν η Μπάγερν και ο ισπανός προπονητής της Πεπ Γκουαρντιόλα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η καγκελάριος εξέφρασε αντιρρήσεις για το κατά πόσο ο Γκουαρντιόλα είναι ο κατάλληλος προπονητής για τους Βαυαρούς.

Η τελειότερη ποδοσφαιρική μηχανή της Γερμανίας, η οποία τη σεζόν 2013-14 ήταν ο τρίτος πλουσιότερος σύλλογος στον κόσμο –σύμφωνα με την κατάταξη της Deloitte –με έσοδα 487,5 εκατ. ευρώ, αναμένεται στην Αθήνα την Τρίτη, 35 ακριβώς χρόνια μετά την πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα αναμέτρησή της με τον Ολυμπιακό επί ελληνικού εδάφους, για το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Το ημερολόγιο έδειχνε 17 Σεπτεμβρίου 1980 όταν η Μπάγερν με τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλό της Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε στη σύνθεσή της νικούσε στο Γ. Καραϊσκάκης με 4-2.

Η διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων θα αποκαλυφθεί λίαν συντόμως. Το μόνο βέβαιο είναι πως η βαυαρική ομάδα από το 1980 μέχρι σήμερα έχει κάνει άλματα μπροστά σε όλα τα επίπεδα.

Παράλληλα με την ανάπτυξη του οικονομικού της μοντέλου που αποτελεί πρότυπο σχεδόν για όλους τους συλλόγους του κόσμου –δεν χρωστά ούτε έναευρώ και αποπλήρωσε νωρίτερα το δάνειο που είχε συνάψει για την κατασκευή του γηπέδου της -, η Μπάγερν δραστηριοποιείται κοινωνικά και στηρίζει οικονομικά συλλόγους που ζητούν τη συνδρομή της.

Ανθρωπισμός

Τις προηγούμενες ημέρες η Μπάγερν πρωτοστάτησε στο κίνημα αλληλεγγύης που έχουν αναπτύξει οι σύλλογοι προς τους μετανάστες, προσφέροντας ένα εκατ. ευρώ. Μελανή στιγμή της πρόσφατης ιστορίας της η φυλάκιση του πανίσχυρου πρώην προέδρου της Ούλι Χένες για φοροδιαφυγή