Παρά τα δημόσια μπρος – πίσω των τελευταίων ημερών και τις ενστάσεις που διατύπωνε σχετικά με τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος της δημιουργίας ενός αντιμνημονιακού κόμματος από τα σπλάγχνα του ΣΥΡΙΖΑ, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος τέθηκε τελικά επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Λαϊκής Ενότητας.

Η θετική έκβαση της υπόθεσης έδωσε φτερά στα στελέχη του νεοσύστατου κόμματος καθώς εκτιμούν πως πέτυχαν μια σημαντική, ηθική κυρίως, νίκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ από τη στιγμή που η εμβληματική αυτή φυσιογνωμία συστρατεύτηκε μαζί τους λίγες μόλις μέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση. Ταυτόχρονα, πιστεύουν ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να εκτοξεύσει την εκλογική επιρροή του κόμματος, αφού διαθέτει κύρος που ξεπερνά τα στενά πλαίσια της παραδοσιακής Αριστεράς.

Το να πειστεί όμως ο Μανώλης Γλέζος να βρεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας μόνο εύκολη υπόθεση δεν ήταν, ιδιαίτερα μετά την αμφίσημη στάση που κράτησε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα και στην οποία αρνήθηκε να στηρίξει το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, απειλώντας μάλιστα να ψηφίσει ΚΚΕ. Πάντως, σημαντικό ρόλο στην τελική του απόφαση φέρεται να έπαιξε η έντονη επιμονή που έδειξε στην προσέγγισή του –πέραν του Παναγιώτη Λαφαζάνη –η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.