Η διαδικασία των διερευνητικών εντολών ολοκληρώθηκε, ο καθαρός χρόνος μέχρι τις εκλογές είναι ελάχιστος και στο στρατόπεδο της Λαϊκής Ενότητας τρέχουν προκειμένου να ολοκληρώσουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση αντιμνημονιακών δυνάμεων. Εκτός πολιτικών προσώπων και κομμάτων με τα οποία επιθυμούν να συνεργαστούν, τα στελέχη του νεοσύστατου κόμματος έχουν δώσει ιδιαίτερο βάρος στην προσπάθεια δημιουργίας συμμαχιών με κοινωνικούς φορείς και ιδιαίτερα συνδικαλιστικές οργανώσεις που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, η κίνηση Αριστερών Σοσιαλιστών που δημιουργήθηκε από πρώην συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να συνεργαστεί με τη Λαϊκή Ενότητα. Ανάμεσα σε όσους συμμετέχουν στο εγχείρημα βρίσκονται οι Νίκος Φωτόπουλος, εκπρόσωπος εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΗ, Παναγιώτης Καλφαγιάννης, πρόεδρος εργαζομένων ΠΟΣΠΕΡΤ, ο Στέφανος Μπασινάς, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Εύβοιας.

Στο πλευρό του Παναγιώτη Λαφαζάνη θα πορευτούν επίσης και τρεις πρώην γενικοί γραμματείς υπουργείων. Ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ πρώην γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς, ο οποίος συμβολίζει και τη συσπείρωση με δυνάμεις έξω από τον χώρο της παραδοσιακής Αριστεράς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Τάσος Μαυρόπουλος και ο πρώην ειδικός γραμματέας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Αποστόλης Καψάλης.

ΑΝΑΜΟΝΗ. Παράλληλα, η Λαϊκή Ενότητα επιθυμεί να πάρει υπό την σκέπη της στελέχη και οργανωμένες ομάδες που αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για αύριο έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την Ελένη Πορτάλιου, ενώ θα επιδιώξουν συνάντηση με το φεμινιστικό τμήμα του πρώην κόμματός τους, διότι σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζουν την έξοδό τους από την Κουμουνδούρου.

Την ίδια ώρα, παρακολουθούν με διακριτικότητα και τις εξελίξεις στη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, στο Κεντρικό Συμβούλιο της οργάνωσης επικρατεί αναβρασμός, με αρκετά στελέχη να ζητούν ανοιχτά διαφοροποίηση από τις αποφάσεις του κόμματος. Η συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ίσως να μην αποφευχθεί μια διάσπαση της νεολαίας.