Ένας νεαρός βρετανός χάκερ ο οποίος, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, είχε γίνει ένας από τους ανθρώπους-κλειδιά του Ισλαμικού Κράτους όσον αφορά θέματα πληροφορικής, σκοτώθηκε σε επιδρομή μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ στη Συρία.

Πρόκειται για τον δεύτερο θάνατο ενός σημαντικού στελέχους του ΙΚ που αναφέρεται μέσα στις τελευταίες οκτώ ημέρες, καθώς στις 18 Αυγούστου σε μια αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ είχε αναφερθεί ο θάνατος του δεύτερου στην ιεραρχία των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με αμερικανική πηγή, νεκρός είναι ο 21χρονος Τζουνάιντ Χουσάιν, Βρετανός υπήκοος, πρώην κάτοικος του Μπέρμιγχαμ.

ΗΠΑ και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πίστευαν πως ο Χουσάιν ήταν ο επικεφαλής της οργάνωσης χάκερ CyberCaliphate, η οποία είχε καταλάβει τον Ιανουάριο τον λογαριασμό του Πενταγώνου στο Twitter.

Αν και πηγές στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφεραν ότι είναι βέβαιο πως ο Χουσάιν σκοτώθηκε στην επιδρομή, ορισμένοι το αμφισβητούν. Σε δύο λογαριασμοί στο Twitter που συνδέονται με το ΙΚ υπάρχουν αναρτήσεις σύμφωνα με τις οποίες η σύζυγός του λέει πως είναι ακόμη ζωντανός.

Ειδικοί σε θέματα ασφάλειας συστημάτων δικτύων πληροφορικής λένε πάντως πως ο Χουσάιν και άλλοι χάκερ που δουλεύουν για λογαριασμό του ΙΚ δεν έχουν τις ικανότητες που χρειάζονται για να εξαπολύσουν επιθέσεις ικανές να διακόψουν τη λειτουργία δικτύων ή να προκαλέσουν ζημιές σε υποδομές κρίσιμες σημασίας.

Το 2012, ο Χουσάιν είχε φυλακιστεί για έξι μήνες διότι είχε κλέψει το «βιβλίο διευθύνσεων» από έναν λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ.