Η διερευνητική εντολή φτάνει αύριο το μεσημέρι στο τέλος της και πλέον στη Λαϊκή Ενότητα στρέφουν το βλέμμα τους στον καθαρό προεκλογικό αγώνα, καθώς ο ελάχιστος χρόνος που απομένει μέχρι την ώρα που θα ανοίξουν οι κάλπες δεν είναι και ο ισχυρότερος σύμμαχος για το νεοσύστατο κόμμα.

Οι προσπάθειες θα στραφούν από εδώ και πέρα στη δημιουργία του πλατύτερου αντιμνημονιακού μετώπου και στην οριστικοποίηση όσων θα συμμετέχουν.

Το βαρύ όνομα που αναμένεται να συμμετάσχει στο σχήμα προσφέροντας πρόσβαση σε στρώματα ψηφοφόρων που τα στελέχη του κόμματος Λαφαζάνη δεν διαθέτουν, δεν είναι άλλο από εκείνο της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει ολοκληρωθεί εδώ και μέρες και αναμένεται να επισημοποιηθεί όταν η Βουλή διαλυθεί και επίσημα.

Ανεξάρτητα από το εάν θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι η Κωνσταντοπούλου θα προχωρήσει στην ίδρυση δικού της πολιτικού φορέα, η ίδια και άνθρωποι του στενού της περιβάλλοντος θα συμμετάσχουν κανονικά στα ψηφοδέλτια του νέου σχήματος. Παρότι υπάρχουν σαφείς ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στην Πρόεδρο της Βουλής και την ομάδα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, τα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας υποστηρίζουν πως τους ενώνει ο κοινός αντιμνημονιακός αγώνας και η άποψη πως πρέπει η χώρα να προχωρήσει σε διαγραφή του χρέους.

Η συνεργασία της Λαϊκής Ενότητας με την Κωνσταντοπούλου κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι η μοναδική που δεν θα έχει ιδεολογική καθαρότητα.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ. Το κόμμα Λαφαζάνη αναζητά ευρύτερες αντιμνημονιακές συμμαχίες που δεν περιορίζονται στον χώρο της παραδοσιακής Αριστεράς, γεγονός που γίνεται εύκολα αντιληπτό από την αυριανή συνάντηση που θα γίνει με τον προερχόμενο από τους ΑΝΕΛ τέως γενικό γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Ρωμανιά. Κατά τη θητεία του στο πλευρό του αρμόδιου υπουργού αναπληρωτή Δημήτρη Στρατούλη, ο Ρωμανιάς κράτησε στάση που εκτιμήθηκε με το παραπάνω από την τότε Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι δεν αποκλείεται αύριο να αποφασιστεί η συμμετοχή του πρώην γενικού γραμματέα στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Οριστικά και παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της Λαϊκής Ενότητας, το ΚΚΕ απέκλεισε κάθε πιθανότητα συνεργασίας μαζί τους. Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας ανάμεσα στον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ αρνήθηκε να συναντηθεί με τον επικεφαλής του νεοσύστατου κόμματος, αναφέροντας ότι η όλη διαδικασία είναι μια κοροϊδία από τη στιγμή που δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, η Λαϊκή Ενότητα δεν σταματάει να επιτίθεται στον Αλέξη Τσίπρα. Απαντώντας στα όσα ανέφερε περί εμφυλίου στον ΣΥΡΙΖΑ ο Πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha, υποστήριξαν πως «ξεχνά ότι ο ίδιος και το περιβάλλον Μαξίμου αποφάσισαν να αθετήσουν το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για ακύρωση των Μνημονίων και της λιτότητας χωρίς τη συγκατάθεση του ελληνικού λαού και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ».