«Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι ο μόνος κλάδος της ελληνικής οικονομίας που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει θεαματική αύξηση, μέσα σε μία οικονομία η οποία συρρικνώνεται» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης, κατά την διάρκεια της παρουσίασης, την Τετάρτη, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, της πλατφόρμας καινοτόμων δράσεων FeelSafe, με κεντρική θεματολογία το ασφαλές ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς και το υλικό για την ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών.

Για την ανάπτυξη που παρουσιάσει το ηλεκτρονικό εμπόριο ο κ. Κορκίδης πρόσθεσε ότι η αύξηση τα τελευταία τρία χρόνια είναι 18% και έχει φτάσει σε τζίρο 3,2 δισ. Ενδεικτικό είναι ότι στην καρδιά της κρίσης τη χρονική περίοδο μεταξύ 2013 και 2014 ήταν αύξηση ήταν 700 εκατομμύρια και δείχνει ότι τα επόμενα δύο χρόνια οι συναλλαγές αυτές θα φτάσουν τα 6 δισ. ευρώ».

Στο πλάισια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης η Ελληνική Αστυνομία θα λειτουργήσει πληροφοριακό κέντρο (περίπτερο), στο οποίο θα παρουσιάζονται: από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η πλατφόρμα καινοτόμων δράσεων « FeelSafe» με κεντρική θεματολογία το ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω ασφαλούς χρήσεως πιστωτικών και χρεωστικών καρτών καθώς και δραστηριότητες άλλων αστυνομικών υπηρεσιών.

Τονίστηκε ότι η συνεργασία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας έχει ως στόχο την από κοινού συστηματική και επιστημονική μελέτη των θεμάτων και προβλημάτων που προκύπτουν για το εμπόριο και τους καταναλωτές από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, καθώς και την ενημέρωση εμπόρων και καταναλωτών για τους διαδικτυακούς κινδύνους και την ασφαλή χρήση του διαδικτύου στις εμπορικές συναλλαγές με την χρήση καρτών (Πιστωτικών – Χρεωστικών).

Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιήθηκε η ιστοσελίδα www.cyberalert.gr/feelsafe, αλλά και η πρωτοποριακή εφαρμογή (application) για iOS & Android «FeelSafe», οι οποίες θα αποτελέσουν βασικό βήμα ενημέρωσης των καταναλωτών αλλά και των μελών της Ε.Σ.Ε.Ε.

Στην πλατφόρμα αυτή θα παρουσιάζονται με άμεσο τρόπο οδηγίες για την αποφυγή ηλεκτρονικών απατών ανά κατηγορία. Ο συνδυασμός αυτών των πληροφοριών με online γραμμή καταγγελιών (SOS) και η καθημερινή ενημέρωση από εξειδικευμένους αξιωματικούς της ΔΙ.Δ.Η.Ε. για τις τρέχουσες παγίδες – απάτες κρίνεται ως καθοριστική για την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών.

Επιπλέον, στόχος είναι η διαρκής ενημέρωση μέσω καινοτόμων δράσεων και διαδικτυακών εφαρμογών 630.000 εμπορικών επιχειρήσεων σε θέματα ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου και ασφαλούς διαχείρισης των διαδικασιών ηλεκτρονικού εμπορίου, διαδικασία η οποία θα αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης και αύξησης της παραγωγικότητας και του ηλεκτρονικού εμπορίου μέσω της ταχύτερης διάθεσης των προϊόντων στην «ψηφιακή» αγορά.