Τη φόρμουλα της ρήξης με τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να χρεωθούν την ευθύνη της διάσπασης του κυβερνώντος κόμματος, αναζητούν τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα στο παρασκήνιο το έδαφος για τον δικό τους πολιτικό φορέα.

Η ώρα της τελικής συμφωνίας με τους εταίρους πλησιάζει και μαζί με αυτή η ψηφοφορία στην Βουλή για την κύρωση του νέου Μνημονίου. Η επιτάχυνση των εξελίξεων ωθεί την εσωκομματική μειοψηφία σε μια προσπάθεια να διαχωρίσει πλήρως τη θέση της από τις επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου, με τους στενούς συνεργάτες του Παναγιώτη Λαφαζάνη να ετοιμάζονται για το μεγάλο άλμα εκτός Κουμουνδούρου.

Παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις τους πως δεν επιθυμούν τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και πως δεν προετοιμάζουν την ίδρυση πολιτικού κόμματος, όλες οι πληροφορίες δείχνουν άμεσα ρήξη με την προεδρική πλειοψηφία, ακόμη και τη μέρα που θα ψηφιστεί η συμφωνία και νέο πολιτικό φορέα που θα προσπαθήσει να διεισδύσει σε ένα κομμάτι των ψηφοφόρων που απάντησαν Οχι στο δημοψήφισμα του Ιουλίου. Το ζήτημα της αντιμνημονιακής πολιτικής έκφρασης μερίδας του εκλογικού σώματος, χωρίς όμως να αναφερθούν σε νέο κόμμα, έθεσαν χθες ταυτόχρονα δύο βουλευτές της μειοψηφίας, ο θεωρητικός της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα και βουλευτής Ημαθίας Κώστας Λαπαβίτσας και ο βουλευτής Μαγνησίας Κώστας Δελημήτρος.

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη στάση των βουλευτών της μειοψηφίας το βράδυ της ψηφοφορίας άφησε και ο βουλευτής Πειραιά Στάθης Λεουτσάκος, αποφεύγοντας να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα για το εάν θα δημιουργηθεί νέο κόμμα. Οπως είπε χαρακτηριστικά, αυτό που προέχει είναι να επανέλθουν ο «ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση στην πραγματική τους κοίτη».