Διακόσια χρόνια συμπληρώνονται το 2016 από τότε που το βρετανικό Κοινοβούλιο ψήφισε την εκχώρηση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και οι επιτροπές διεκδίκησης των Μαρμάρων σε όλο τον κόσμο, πρόκειται να αξιοποιήσουν αυτή την επέτειο στον αγώνα για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Αυτό υπήρξε το αντικείμενο των συναντήσεων που είχε την Τρίτη και την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης με τους Εμάνιουελ Τζον Κομίνο (πρόεδρο της αυστραλιανής επιτροπής), Μάικλ Ρέππα (πρόεδρο τής αμερικανικής επιτροπής), Ράσελ Ντάμλεϊ (μέλος τής επιτροπής στο Σίδνεϊ), με εκπροσώπους της κυπριακής, της βρετανικής και της ελβετικής επιτροπής, καθώς και με μια ιδιαίτερη προσωπικότητα: τον αγωνιστή εναντίον του απαρτχάιντ και δικηγόρο του Νέλσον Μαντέλα, Τζορτζ Μπίζο, ο οποίος είναι μέλος της νοτιοαφρικανικής, καθώς και της βρετανικής επιτροπής.

Κατά τις δυο συναντήσεις που είχε ο κ. Ξυδάκης με τα στελέχη των επιτροπών διεκδίκησης των ελληνικών Γλυπτών, επιβεβαιώθηκε η στήριξη των διεθνών φορέων στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία, όπως επανέλαβε ο υπουργός, είναι ανοιχτή σε κάθε νόμιμο μέσο πίεσης που προσφέρεται υπέρ αυτού τού αιτήματος.

Συζητήθηκε επίσης, ο σχεδιασμός της μεγάλης συνάντησης που αναμένεται να πραγματοποιήσουν του χρόνου στο Λονδίνο οι εκπρόσωποι όλων των επιτροπών, καθώς και το πλαίσιο του προγράμματος, έτσι ώστε η συνάντηση αυτή να συνοδεύεται από πολυάριθμες εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων εκθέσεις και ομιλίες επιφανών διανοουμένων από διαφορετικές χώρες.