Οικονομικές ατασθαλίες εκατομμυρίων ευρώ έφερε στο φως η έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς στο ταμείο της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών (Γηροκομείο Αθηνών).

Ο απολογισμός της προκαταρικτικής εξέτασης που διέταξε η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου και διενήργησαν οι επίκουροι εισαγγελείς Αντώνης Ελευθεριάνος και Πόπη Παπανδρέου είναι η δίωξη για σειρά κακουργηματικών πράξεων σε βάρος τριών πρώην μελών της διοίκησης του Γηροκομείου.

Ο κατάλογος των αδικημάτων περιλαμβάνει :

– Απιστία σχετική με την υπηρεσία, το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 120.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

-Υπεξαίρεση στην υπηρεσία, το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 120.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

-Υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, που το έχουν εμπιστευθεί στον υπαίτιο λόγω της ιδιότητά του ως εντολοδόχου, το συνολικό αντικείμενο της οποίας υπερβαίνει σε ποσό τις 120.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

-Απιστία, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων ότι:

*Δεκάδες κληροδοτήματα που έχουν καταλειφθεί και προβλέπουν την εκποίηση ακινήτων και τη διάθεση του ποσού της εκποίησης για τους σκοπούς της, έχουν παραμείνει αδρανή, με αποτέλεσμα να μην αυξάνονται τα έσοδά της και να επιβαρύνεται με υψηλούς φόρους ακίνητης περιουσίας. Η ζημία ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

*Ποσά άνω των 10.000.000 ευρώ έχουν αναληφθεί από τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκουν σε κληροδοτήματα, χωρίς την τήρηση της νόμιμης διαδικασίας.

*Στους τραπεζικούς λογαριασμούς ορισμένων από τους κατηγορουμένους εντοπίσθηκαν ποσά 120.000 – 200.000 ευρώ, τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους.

* Ακίνητα μισθώνονται με αδιαφανείς διαδικασίες, με συνέπεια να εμφανίζονται ως κενά, ενώ στην πραγματικότητα κατοικούνται, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα να μην εισπράττονται μισθώματα.

*Από τις πολλές εκατοντάδες ακινήτων που ανήκουν στην περιουσία του Γηροκομείου, έχει μισθωθεί μικρό μέρος μόνο, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ημερησίως.

*Συνάφθηκαν συμβάσεις με εταιρίες παροχής λογιστικών υπηρεσιών, ενώ στο Γηροκομείο υφίσταται λογιστήριο, με αποτέλεσμα την καταβολή σ’ αυτές αμοιβών και την πρόκληση ζημίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ στην περιουσία του.

*Συνάφθηκαν συμβάσεις με φυσικά πρόσωπα στα οποία καταβαλλόταν αμοιβή 2.500 -4.500 ευρώ μηνιαίως , τα οποία υποτίθεται ότι απασχολούνταν ως «σύμβουλοι», ενώ στην πραγματικότητα δεν παρείχαν πραγματικές υπηρεσίες στο Γηροκομείο.

Τεχνικό προσωπικό απασχολούνταν επί μήνες και σε εργάσιμες ώρες σε εργασίες

*Δεν επιδιώκεται η είσπραξη οφειλόμενων τροφείων από ενεργούς και μη τροφίμους του Γηροκομείου, τα οποία ανέρχονται σε 470.000 ευρώ.

*Φιλοξενήθηκαν δωρεάν στο ίδρυμα ΕΣΤΙΑ Αθηνών, το οποίο στεγάζεται στον χώρο του Γηροκομείου, πρόσωπα που όφειλαν να καταβάλουν τροφεία, με αποτέλεσμα να μην εισπραχθεί ποσό 280.000 ευρώ.

*Χρήματα που οι ηλικιωμένοι τρόφιμοι παρέδιδαν στο Γηροκομείο προς φύλαξη δεν ανευρέθηκαν, με αποτέλεσμα να λείπουν 290.000 ευρώ.

Η σκυτάλη των ερευνών παραδόθηκε στον ανακριτή κατά της Διαφθοράς Γιώργο Ανδρεάδη ενώπιοιν του οποίου θα κληθούν σε απολογία τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.