Ανώτερο στέλεχος της Αλ-Κάιντα και πρόσωπο-κλειδί της ομάδας Χορασάν, ο Μοσίν αλ Φαντλί, σκοτώθηκε από αεροπορικό πλήγμα των ΗΠΑ καθώς ταξίδευε οδικώς κοντά στην Σαρμάντα στη Συρία στις 8 Ιουλίου, ανέφερε σήμερα Τετάρτη το Πεντάγωνο με ανακοίνωση του.

Ο αλ Φαντλί «ήταν ανώτερο στέλεχος και συνεργάτης της Αλ Κάιντα, ένα από τα λιγοστά έμπιστα στελέχη της Αλ Κάιντα που είχαν εκ των προτέρων ενημέρωση για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001», σημειώνει ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου πλοίαρχος Τζεφ Ντέιβις σε ανακοίνωσή του.

Ο αλ Φαντλί αποτέλεσε στόχο αεροπορικών επιθέσεων των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2014 και ορισμένοι αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει τότε πως είχε σκοτωθεί ενώ άλλοι ανέφεραν πως κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί.

Το αμερικάνικο Πεντάγωνο θεωρούσε την ομάδα Χορασάν πολύ πιο επικίνδυνη από το Ισλαμικό Κράτος καθώς εκτιμούσε ότι προετοίμαζε επίθεση στη Δύση στα πρότυπα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Στον ηγέτης της, αλ Φαντλί, είχε αναφερθεί ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους σε ομιλία του το 2005 ενώ το αμερικάνικο υπουργείο Εξωτερικών τον είχε επικηρύξει για 7 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με στοιχεία που διέθετε ο ΟΗΕ, ο αλ Φαντλί είχε πολεμήσει κατά των ρωσικών δυνάμεων στην Τσετσενία και στη συνέχεια ανέλαβε ρόλο ενδιάμεσου μεταξύ των ομάδων που έλεγχε ο πρώην ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, αλ Ζαρκάουι.