Ασυνάρτητο χαρακτηρίζει το τριετές πρόγραμμα που επιβλήθηκε από τους εταίρους στην Αθήνα ο διάσημος αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζότζεφ Στίγκλιτς, στο περιθώριο του «Συμποσίου της Σύμης» που πραγματοποιείται στην Κέρκυρα.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει ότι το πρόγραμμα «δεν είναι ένας δρόμος προς τα εμπρός που οδηγεί σε ευμάρεια, αλλά ένα τελεσίγραφο: ή το δέχεσαι ή φεύγεις».

Ο νομπελίστας οικονομολόγος σημειώνει ότι «η έξωθεν υποβολή όρων σχεδόν πάντα αποτυγχάνει. Πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα που σχεδιάζεται από την ίδια τη χώρα και να μην σχεδιάζεται με το πιστόλι στον κρόταφο άλλα με γνώμονα τα πραγματικά προβλήματα».

«Η δική μου ερμηνεία» λέει ο Τζ. Στίγκλιτς «είναι ότι οι δανειστές κατέστησαν εξαιρετικά σαφές πως δεν υπήρχε εναλλακτικός δρόμος, πως αρνούνται να διαπραγματευτούν καλή τη πίστη. Αν κοιτάξει κανείς τον σχεδιασμό του προγράμματος, αντιπροσωπεύει απολύτως άθλια οικονομικά».

Ο Τζ. Στίγκλιτς τάσσεται υπέρ μιας βαθιάς αναδιάρθρωσης του χρέους, όπως έχει προτείνει το ΔΝΤ, χαρακτηρίζει λανθασμένη τη γερμανική θέση για την πολιτική της λιτότητας και καταφέρεται εναντίον της τρόικα, υπογραμμίζοντας πως έχει δημιουργήσει τις χειρότερες δυνατές συνθήκες για επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις.