Δεν θα χρειάζεται πλέον να στήνονται στις ουρές των ΑΤΜ οι πελάτες των τραπεζών αφού θα μπορούν να κάνουν σωρευτική ανάληψη των 60 ευρώ σε εβδομαδιαία βάση εφόσον ανοίξουν οι τράπεζες από Δευτέρα.

Σε αυτή τη λύση προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη Δευτέρα 20 Ιουλίου όλα τα υποκαταστήματα των τραπεζών θα τεθούν κανονικά σε λειτουργία σε όλη την επικράτεια, καθώς σύμφωνα με σχετική υπουργική απόφαση η τραπεζική αργία θα ισχύσει μέχρι και την Κυριακή. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα καταργηθεί το όριο ανάληψης των 60 ευρώ από τα ΑΤΜ. Απλώς με το άνοιγμα των τραπεζών, αν κάποιος δεν πάρει τη μία ημέρα τα 60 ευρώ που του αναλογούν, θα μπορεί να πάρει από το ΑΤΜ 120 ευρώ την επομένη. Αν δεν κάνει ανάληψη για δύο ημέρες, τότε την τρίτη ημέρα ο πελάτης θα μπορεί να σηκώσει 180 ευρώ. Πάντα με την ίδια λογική, αν πάει κάποιος την Παρασκευή στο ATM θα μπορεί να πάρει σωρευτικά 300 ευρώ και αν το επισκεφθεί την Κυριακή θα εισπράξει 420 ευρώ, δηλαδή όσο είναι το ποσό των 60 ευρώ που αντιστοιχεί σε επτά ημέρες.

Αγνωστο ωστόσο παραμένει τι ακριβώς θα ισχύσει για τους συνταξιούχους που δεν διαθέτουν κάρτα αναλήψεων, οι οποίοι μέχρι σήμερα μπορούν να σηκώνουν μόνο 120 ευρώ την εβδομάδα έναντι των συντάξεών τους. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου (ΠΝΠ) που θα βάλει τέλος στην τραπεζική αργία αναμένεται να εκδοθεί σήμερα, ανοίγοντας τον δρόμο για περισσότερες συναλλαγές από τα γκισέ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα επιτρέπει την πρόσβαση στις τραπεζικές θυρίδες, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών υπάρχουν καταθέσεις μέχρι 20 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόφαση θα δίνει τη δυνατότητα στον πελάτη της τράπεζας ακόμη και να αδειάσει αν θέλει τη θυρίδα του, δεν θα του επιτρέπει όμως να στείλει τα χρήματα αυτά με έμβασμα εκτός συνόρων, όπως άλλωστε προβλέπεται από τα capital controls. Το καθεστώς αυτό δεν αλλάζει. Οσον αφορά τα χρήματα που επιτρέπεται να έχει μαζί του κάποιος που ταξιδεύει εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σήμερα το όριο είναι 10.000 ευρώ. Υπάρχουν ωστόσο σκέψεις το όριο αυτό να μειωθεί αισθητά.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΚΟ. Εφόσον ανοίξουν οι τράπεζες από βδομάδα, θα μπορούν να γίνονται στα γκισέ και όσες συναλλαγές επιτρέπονται ήδη. Δηλαδή, η εξόφληση οφειλών προς τράπεζες όπως πληρωμές δόσεων πιστωτικών καρτών και δανείων, προς ΔΕΚΟ, Δημόσιο, ασφαλιστικές εταιρείες και Ταμεία.

Θα συνεχίσει επίσης να ισχύει η δυνατότητα μεταφοράς ποσών από λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως σε άλλο λογαριασμό που τηρείται στην ίδια τράπεζα. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την αποστολή εμβασμάτων πληρωμών στο εξωτερικό είτε για επείγουσες καταβολές εξόδων (π.χ. για δίδακτρα σε πανεπιστήμιο) είτε για εμπορικές συναλλαγές (π.χ. πληρωμή εισαγωγών για φάρμακα, τρόφιμα και πρώτες ύλες κ.ο.κ).