Κάθε πιθανότητα μελλοντικής ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας από την υπόλοιπη Ισπανία απέκλεισε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι.

Στη συνέντευξη Τύπου της ισπανο-πολωνικής Συνόδου που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη Μαδρίτη με την παρουσία της πολωνής ομολόγου του Εύα Κόπατς, ο Ραχόι τόνισε πως η Καταλονία δεν πρόκειται να ανεξαρτητοποιηθεί από την Ισπανία.

Επίσης επανέλαβε πως «το δημοψήφισμα για το ζήτημα αυτό είναι πέρα για πέρα αντισυνταγματικό», αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που έλαβε χώρα στη Καταλονία στις 9 Νοεμβρίου του 2014.

Η τοπική κυβέρνηση της -αυτόνομης- Καταλονίας, με επικεφαλής τον Αρτούρ Μας, έχει αρχίσει εδώ κι αρκετό καιρό εκστρατεία για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους.

Για το λόγο αυτό η καταλανική κυβέρνηση διοργάνωσε πέρσι τον Νοέμβριο το δημοψήφισμα, παίρνοντας παράδειγμα από το αντίστοιχο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 80% των συμμετεχόντων στο δημοψήφισμα είχε ψηφίσει πως η Καταλονία πρέπει να είναι κράτος και αυτό το κράτος πρέπει να είναι ανεξάρτητο.

Ωστόσο, η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας, με προεξάρχοντα τον Ραχόι, έχει αρνηθεί τόσο το ίδιο το δημοψήφισμα, όσο και το δικαίωμα της Καταλονίας να γίνει ανεξάρτητη.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το μόνο που μπορεί να συζητήσει είναι η διεύρυνση των εξουσιών της τοπικής κυβέρνησης του Μας για εσωτερικά καταλανικά ζητήματα.