Υπέρ του λαθρεμπορίου θα λειτουργήσει η μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα που προανήγγειλε χθες Πέμπτη από τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς, αφού τα μέτρα για την αντιμετώπισή του παραμένουν στην πλειοψηφία τους ανενεργά.

Υπό αυτό το πρίσμα θεωρείται από δύσκολο έως αδύνατο να γίνει δεκτό ένα τέτοιο μέτρο από τους πιστωτές, αφού ακυρώνει την άλλη δέσμευση της ελληνικής πλευράς για έσοδα από την πάταξη του λαθρεμπορίου, της τάξης των 375 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την τελευταία ελληνική πρόταση.

Ωστόσο, ο κ. Μάρδας πιστεύει ότι ως το τέλος του έτους θα έχουν ενεργοποιηθεί όλα εκείνα τα μέτρα που εκκρεμούν εδώ και τρία χρόνια – όπως η επέκταση του συστήματος εισροών-εκροών σε όλη την αλυσίδα καυσίμων, κλπ.

Ετσι ανακοίνωσε πως πρόκειται να καταργήσει την εξίσωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς που ίσχυε, πριν τον Οκτώβριο του 2012.

Δηλαδή ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα καθοριστεί και πάλι στα 6 λεπτά το λίτρο (από 23 λεπτά σήμερα), ενώ στο πετρέλαιο κίνησης στα 33 λεπτά το λίτρο (όσο δηλαδή είναι και σήμερα).

Αυτό όμως θα δημιουργήσει πεδίο δόξης λαμπρό για τους λαθρεμπόρους, που θα έχουν ένα μεγάλο κίνητρο να πωλούν πετρέλαιο κίνησης ως θέρμανσης και να «τσεπώνουν» τη διαφορά των 27 λεπτών ανά λίτρο.