«Το κλειδί φαίνεται να μπήκε στην κλειδαριά και μένει να το γυρίσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, ώστε αφενός να κλειδώσει τη συμφωνία και αφετέρου να ξεκλειδώσει κεφάλαια 35 δισ. ευρώ για την Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, στον απόηχο των χθεσινών διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

«Μετά από μία πολύμηνη διαπραγμάτευση που εξάντλησε τις αντοχές της ελληνικής αγοράς, η τελική ευθεία επίτευξης μίας συμφωνίας σίγουρα βάζει ένα φρένο στις "ιερεμιάδες" περί επικείμενης καταστροφής και στους λεονταρισμούς περί ρήξης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κορκίδης.

Εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης με τους εταίρους στη Σύνοδο Κορυφής και το Eurogroup της Τετάρτης «θα είναι η αφετηρία μίας νέας δύσκολης μεν, αλλά πιο αισιόδοξης οικονομικής συνθήκης με σταθερότητα και ίσως με περισσότερο αναπτυξιακή προοπτική».

Αναφερόμενος στην πρόταση της ελληνικής πλευράς, ο κ. Κορκίδης επεσήμανε πως πολλές από τις προβλέψεις της επισωρεύουν επιπλέον οικονομικά βάρη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και διατηρούν ένα καθεστώς λιτότητας και υπερφορολόγησης, που θα δυσκολέψει την ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

«Αναμφισβήτητα, τα ισοδύναμα μέτρα των 7,9 δισ. ευρώ, που συμπεριλαμβάνονται στην ελληνική πρόταση, είναι πολύ βαρύς λογαριασμός για τη μεσαία τάξη της χώρας», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, τονίζοντας ωστόσο πως «η διευθέτηση της μεγάλης εκκρεμότητας περί παραμονής στην Ευρωζώνη, μας δίνει τη δυνατότητα να καταθέσουμε προτάσεις για την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης και να ασχοληθούμε με τα ουσιαστικά ζητήματα της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και της αγοράς».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κορκίδης θεωρεί πως θα είναι κρίσιμη η αξιοποίηση των υπαρχόντων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την έναρξη ενός ευρύτερου κοινωνικού διαλόγου για τον σχεδιασμό ενός αναπτυξιακού μοντέλου.

«Η ηρεμία θα είναι ίσως ο καλύτερος σύμβουλος για να αντιμετωπιστούν αυτά τα σοβαρά θέματα, καθώς το κλίμα πόλωσης της προηγούμενης περιόδου συσκότισε τα πραγματικά προβλήματα και υπονόμευσε την εθνική σύμπνοια, η οποία είναι και η βασική προϋπόθεση οποιασδήποτε βιώσιμης λύσης. Ευελπιστούμε, μέχρι τέλος της εβδομάδος, να μπει επιτέλους τέλος στην αγωνία μας και να επιβεβαιωθούν τα "μαντάτα" της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από