Αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε την Τρίτη τον ισλαμιστή πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι σε ισόβια κάθειρξη 25 ετών για μία υπόθεση συνωμοσίας με ξένες οργανώσεις.

Ο πνευματικός ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μπαντίε καταδικάστηκε επίσης σε κάθειρξη 25 ετών στην ίδια υπόθεση. Συνολικά 17 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ισόβια, περιλαμβανομένων των υψηλόβαθμων στελεχών της Αδελφότητας Ίσαμ ελ-Εριάν και Σάαντ ελ-Κατάτνι.

Το δικαστήριο καταδίκασε επίσης τους ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Χάιρατ ελ-Σάτερ, Μοχάμεντ ελ-Μπελτάγκι και Άχμεντ Αμπντελάτι σε θάνατο για την ίδια υπόθεση. Άλλοι 13 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν ερήμην σε θάνατο. Οι ποινές μπορούν να εφεσιβληθούν.

Ο δικαστής αναμένεται να εκδώσει επίσης την απόφασή του σε μία υπόθεση που αφορά μία μαζική απόδραση από φυλακές το 2011.

Τον περασμένο μήνα το δικαστήριο εισηγήθηκε την επιβολή της εσχάτης των ποινών στον Μόρσι έπειτα από την καταδίκη του ιδίου και των συγκατηγορούμενών του – περιλαμβανομένου του Μπαντίε – για δολοφονίες και απαγωγές αστυνομικών, για επιθέσεις σε εγκαταστάσεις της αστυνομίας και για αποδράσεις από φυλακές στη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης κατά του τότε προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο ισλαμιστής Μόρσι ήταν ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου και ανατράπηκε από τον στρατό το 2013. Έχει πει πως το δικαστήριο δεν είναι νόμιμο, χαρακτηρίζοντας τη νομική διαδικασία σε βάρος του ως μέρος ενός πραξικοπήματος του πρώην ηγέτη του στρατού ‘Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι το 2013.

Ο Σίσι, που είναι τώρα πρόεδρος της χώρας, υποστηρίζει πως η Αδελφότητα συνιστά σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια. Η οργάνωση δηλώνει ότι δεσμεύεται στον ειρηνικό ακτιβισμό.