Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται εκ νέου το παιχνίδι των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση να τηρεί στάση αναμονής για την επανέναρξη των συνομιλιών με τους εκπρόσωπους των δανειστών. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει τις προτάσεις της και αναμένει με ενδιαφέρον την επίσημη απάντηση των θεσμών», δήλωσε χαρακτηριστικά την Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Τους προέδρους της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά και του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη ενημέρωσε χθες το βράδυ τηλεφωνικά, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε κατόπιν επιθυμίας των δύο ελλήνων πολιτικών.

Σημείωσε, επίσης, ότι ο Ζ.Κ.Γιούνκερ τους ενημέρωσε σχετικά με την πρόταση που κατέθεσαν οι θεσμοί στις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για επίτευξη συμφωνίας.

Στο μεταξύ οι επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του Eurogroup Γερούν Ντεϊσεμπλούμ, της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες με κύριο θέμα συζήτησης την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times που επικαλείται δύο ανώτατους αξιωματούχους της ευρωζώνης εξετάζεται η πιθανότητα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή με θέμα την Ελλάδα.

Πάντως ο κ. Σχοινάς αρνήθηκε να σχολιάσει το σχετικό δημοσίευμα, ενώ σε ερώτηση για το εάν υπάρχει σχέδιο σχετικά με το τι θα πρέπει να γίνει εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 30 Ιουνίου για την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θέλησε να απαντήσει.

«Η ΕΕ παραμένει ανοικτή στο να δεχθεί προτάσεις από την ελληνική πλευρά», είπε και προσέθεσε «αυτή την στιγμή δεν ανταλλάσσονται έγραφα»

Στο μεταξύ, μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα αναμένεται να στείλει σήμερα ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις στο Μαξίμου προκειμένου να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και βουλευτές για την διακοπή των συνομιλιών και τις τελευταίες εξελίξεις.

Αρχικά συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη στη συνέχεια με τη νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και ακολούθως με τη Ντόρα Μπακογιάννη.

Την πιθανότητα να προσφύγει η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο κατά των δανειστών της και της ΕΕ προκειμένου να τερματιστεί η οικονομική ασφυξία που της έχουν επιβάλει εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Telegraph.