Προσχέδιο οδηγίας σύμφωνα με το οποίο οι μεγάλες τράπεζες με ετήσια συναλλακτική δραστηριότητα 100 δισ. ευρώ θα υπόκεινται σε αυστηρότερη εποπτεία και θα εξαναγκάζονται να διαχωρίζουν τα επενδυτικά τους τμήματα από τα τμήματα λιανικής τραπεζικής θα εξετάσει το Ecofin.

Οι εκπρόσωποι των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να πραγματοποιήσουν την Παρασκευή συνομιλίες για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζει η ΕΕ τις τράπεζες που θεωρείται ότι είναι πολύ μεγάλες για να αποτύχουν.

Με βάση πρόταση της Λετονίας, που έχει αυτό το διάστημα την προεδρία της ΕΕ, οι εποπτικές Αρχές θα μπορούν να παρεμβαίνουν εάν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ξεπεράσουν το όριο των 100 δισ. ευρώ στις συναλλαγές και εάν κριθεί ότι οι δραστηριότητές τους στην επενδυτική τραπεζική είναι «υπερβολικά ριψοκίνδυνες».

Έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ημερομηνία 5 Ιουνίου που έχει στα χέρια του το Bloomberg αναφέρει ότι υπάρχουν 14 τράπεζες που φέρεται να έχουν ξεπεράσει το όριο των 100 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τις Deutsche Bank AG, BNP Paribas SA, Royal Bank of Scotland Group Plc, HSBC Holdings Plc, Barclays Plc, Societe Generale SA, Credit Agricole Group, Banco Santander SA, Groupe BPCE, UniCredit SpA, Nordea Bank AB, ING Bank NV, Commerzbank AG και Danske Bank A/S.