Οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους και η κλιμακούμενη ένταση στην Ουκρανία αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συναντήσεις της Συνόδου Κορυφής των G7.

Στις Βαυαρικές Αλπεις, προκειμένου να μετάσχει στη διήμερη Σύνοδο όπου οι ηγέτες των μεγαλύτερων βιομηχανικών δημοκρατιών του κόσμου θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μία σειρά από διεθνείς κρίσεις και οικονομικά ζητήματα, έφθασε το πρωί της Κυριακής και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Σε μία δημόσια επίδειξη της αμερικανογερμανικής συμμαχίας, ο Ομπάμα συναντήθηκε με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στην κοινότητα Κρουν των Βαυαρικών Αλπεων, όπου βρίσκεται ο Πύργος Ελμάου και όπου αμφότεροι πέρασαν λίγη ώρα ως τουρίστες δοκιμάζοντας τοπικές σπεσιαλιτέ και κουβεντιάζοντας με τους ντόπιους. Εκεί θα φιλοξενηθεί αργότερα η Σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των επτά οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη.

Ούτε ιδιαίτερα σημαντικές ανακοινώσεις ούτε αλλαγές στρατηγικής αναμένεται να ανακοινωθούν σε αυτή τη Σύνοδο. Οι συναντήσεις ωστόσο της Κυριακής και της Δευτέρας, επισημαίνουν στη Wall Street Journal αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, είναι μία ευκαιρία για να οικοδομηθεί η διατλαντική ενότητα και να εξασφαλιστεί ότι οι ηγέτες μιλούν με μία φωνή σε κρίσιμα ζητήματα.

Εν μέσω έντονου αντιαμερικανισμού στη Γερμανία μετά την αποκάλυψη των αμερικανικών μεθόδων κατασκοπείας, στόχος του αμερικανού προέδρου είναι να επιδείξει ενότητα κυρίως με τη γερμανίδα καγκελάριο.

Στην κορυφή της ατζέντας του αμερικανού προέδρου είναι να πιέσει τους ευρωπαίους ηγέτες να διατηρήσουν τη σκληρή γραμμή ενάντια στη Μόσχα, για τη συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα στην Ανατολική Ουκρανία. Οι ηγέτες της ΕΕ θα αποφασίσουν εντός του Ιουνίου εάν θα συνεχίσουν τις οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, στάση η οποία σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους είναι μονόδρομος για την πλήρη εφαρμογή μίας διπλωματικής λύσης.

Προβλήματα υγείας παγκοσμίως, από τον Εμπολα έως τα αντιβιοτικά και τις τροπικές ασθένειες βρίσκονται επίσης στην ημερήσια διάταξη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από