Με χαρακτηριστική άνεση στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός έφτασε στην πρώτη νίκη του στους τελικούς (76-70), κάνοντας ίσως το πιο σημαντικό βήμα για τον εφετινό τίτλο.

Η διαφορά κλάσης των δύο ομάδων αποτυπώθηκε στο παρκέ και οι Πειραιώτες πήραν μια από τις πιο εύκολες νίκες στην ιστορία τους σε τελικούς.

Ουσιαστικά μετά το καλάθι του Μαυροκεφαλίδη στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, όπου έκανε το σκορ 36-33 για τον Παναθηναϊκό, οι Πράσινοι εγκλωβίστηκαν στην άμυνα του Ολυμπιακού, βρέθηκαν πίσω με διψήφια διαφορά πόντων σταθερά (αφού με σερί 16-2 οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με 49-38) και ο κόσμος άρχισε να φεύγει από το γήπεδο τουλάχιστον τρία λεπτά πριν τη λήξη του παιχνιδιού.

Και όμως στο πρώτο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός είχε πάει το παιχνίδι στα μέτρα του, κυρίως εκμεταλλευόμενος την απίστευτη νευρικότητα του Ολυμπιακού που είχε το ασύλληπτο ποσοστό των 0/13 τριπόντων !

Με τέτοιο τραγικό στατιστικό, είναι σαφώς άθλος για τους γηπεδούχους που έμειναν κοντά στο σκορ και βρέθηκαν μόλις ένα πόντο πίσω στο πρώτο εικοσάλεπτο (34-33).

Ήταν ένα «τρελό» πρώτο μέρος όπου οι δύο «αιώνιοι» έκαναν μεγάλα σερί.Πρώτος ο Παναθηναίκός που με έναν από τους πιο σταθερούς παίκτες του σε τέτοια παιχνίδια που «καίνε» τον Αντώνη Φώτση ο οποίος ξεκίνησε με 10 πόντους (2/2 διπ., 2/2 τριπ.) και με ένα σερί 20-2 ο Παναθηναϊκός μετέτρεψε το 8-3 του Ολυμπιακού από το 6ο λεπτό, σε 23-10 μέσα σε ένα πεντάλεπτο !

Ήταν τότε που ο Μανωλόπουλος έριξε στον αγώνα τον Διαμαντίδη (δεν είχε ξεκινήσει βασικός) στη θέση του Σλότερ τον οποίο είχε εξουδετερώσει πλήρως ο Βαγγέλης Μάντζαρης.

Με την είσοδο του αρχηγού του ο Παναθηναικός μείωσε τα λάθη, ηρέμησε και απλά περίμενε το εύκολο ριμπάουντ από τα «τούβλα» των γηπεδούχων έξω από τα 6.75μ.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος εκεί επιστράτευσε τον Μάτ Λοτζέσκι στη θέση του Ντάρντεν μήπως και βρει το μακρινό σούτ και έβαλε τον Σλούκα στη θέση του Σπανούλη για να τον ηρεμήσει.

Ο «Σλούκι Λουκ» με 10 πόντους και τρυπώντας την αντίπαλη άμυνα συνεχόμενα με διεισδύσεις, έφερε ένα εντυπωσιακό σερί αυτή τη φορά για τον Ολυμπιακό. Συνολικά 18-0 μέσα σε έξι λεπτά και προβάδισμα για τους Πειραιώτες (28-23). Εξαιρετικός επίσης σε αυτό το διάστημα ο Ντάνστον που έδωσε ρεσιτάλ σε άμυνα και επίθεση (9π. ημίχρονο).

Εκεί ο Παναθηναϊκός είχε επιδοθεί αυτός σε ένα μπαράζ άστοχων τριπόντων δίνοντας εύκολες επιθέσεις στους παίκτες του Σφαιρόπουλου. Η συνεργασία όμως Διαμαντίδη-Μαυροκεφαλίδη μάζεψε τη διαφορά και μάλιστα έστειλε τον Παναθηναϊκό προηγούμενο στο ημίχρονο (34-33)

Ο – πάντα αφιονισμένος στα πλέι οφ- Λουκάς Μαυροκεφαλίδης πήγε τη διαφορά στο +3 με το ξεκίνημα του δευτέρου μέρους για τον Παναθηναϊκό και μετά «μαύρο». Οι Έλληνες παίκτες των γηπεδούχων είχαν αρχίσει να βρίσκουν το χέρι τους (2/2 τρίποντα ο Πρίντεζης, 1/1 ο Μάντζαρης) και το νέο σερί των γηπεδούχων αυτή τη φορά σταμάτησε στο 18-3 διαμορφώνοντας το σκορ σε 51-39 στο 26’.

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού Σωτήρης Μανωλόπουλος όμως επέμενε στη ζώνη και δικαιώθηκε, ενώ ο Ντάνστον είχε βρει το μπελά του με τον Μαυροκεφαλίδη ο οποίος μαζί με τον Φώτση κρατούσε τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι με το δικό τους σερί (11-2) πλησίασαν στο τρίποντο (53-50) και το τρίτο δεκάλεπτο έκλεισε με 55-50 για τον Ολυμπιακού που εξακολουθούσε να έχει τον έλεγχο κυρίως διότι είχε μόνο δύο λάθη μέχρι εκεί !

Στην τελευταία περίοδο άρχισε να σκοράρει και ο Λοτζέσκι, η άμυνα του Ολυμπιακού ήταν ακόμα πιο δυνατή και ο Σλούκας συνέχιζε το βιολί του. Σημαντική εκεί η βοήθεια του Πέτγουεϊ αμυντικά κυρίως, αλλά και επιθετικά με τη διαφορά να πηγαίνει και πάλι σε διψήφιο αριθμό (72-58 στο 35’) από τον mvp Κώστα Σλούκα.

Η τελευταία προσπάθεια του Παναθηναϊκού να επανέλθει με τον Γιάνκοβιτς, δεν ήταν ικανή να ολοκληρωθεί καθώς ο Ολυμπιακός έλεγχε πλέον απόλυτα το παιχνίδι και δεν ήταν διατεθειμένος να το αφήσει να χαθεί.

Πλέον η σειρά μεταφέρεται στο ΟΑΚΑ και μαζί και το άγχος και η πίεση στους γηπεδούχους οι οποίοι θα πρέπει να βρουν και άλλες λύσεις για να φτάσουν στην ισοφάριση και να πάνε με καλύτερη ψυχολογία σε μια εβδομάδα και πάλι στο ΣΕΦ.

Και ένα σχόλιο για τη διαιτησία, Δεν είναι τυχαίο ότι ο Χρήστος Χριστοδούλου σφυρίζει σε τελικούς Ολυμπιακών Αγώνων και σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Δυστυχώς (για την πλειοψηφία των υπολοίπων) η διαφορά του από τους περισσότερους Έλληνες συναδέλφους τους είναι τεράστια, αλλά και οι άλλοι δεν κάνουν κάτι να προφυλαχτούν. Όταν είσαι κακός διαιτητης είναι δύσκολο να καλύψεις τις αδυναμίες σου και οι Καρακατσούνης και Ψαριανός εκτέθηκαν εκατέρωθεν. Απόλυτα λογικό αφού ως εκεί μπορούν.

Ο Ολυμπιακός τέλειωσε το ματς με 20/42 δίποντα, 6/25τρ, 18/27β, 22-13 ρημπ, 17 ασίστ, 6 κλεψίματα, 3 λάθη. Ο Παναθηναϊκός είχε 17/37διπ, 8/19τριπ, 12/18 βολές, 28-25 ρημπ, 15 ασίστ, 3 κλεψόματα, 12 λάθη.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Πέτγουεϊ 4, Χάντερ 2, Ντάνστον 13(5/9δ, 3/7β,12 ριμπ.), Σπανούλης 7(2/7δ, 0/4τρ), Ντάρντεν 4, Σλούκας 16(4/7δ,1/3τρ, 5/6β,3ασ), Λαφαγιέτ, Λοτζέσκι 13(2/4τρ,), Πρίντεζης 12(2/6τρ, 6ρ), Αγραβάνης, Μάντζαρης 5(1/3τρ, 6ρ, 4ασ).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μανωλόπουλος): Σλότερ, Μποχωρίδης 5(1), Γιάνκοβιτς 8(2), Φώτσης 15(4/5δ,2/4τρ, 1/3β,7ρ), Νέλσον 4, Μαυροκεφαλίδης 23 (9/14δ, 5/7β,7ρ), Διαμαντίδης 7(1/2τρ, 6ασ), Μπλουμς 6(2), Κούπερ 2, Μόργκαν.