Νέα ληστρική επιδρομή σε υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς, στο Νέο Μοναστήρι Λάρισας, προετοίμαζε η συμμορία των ληστών. Μάλιστα είχαν φθάσει ήδη στο στάδιο της κατόπτευσης του χώρου, πριν τους προλάβει η συντονισμένη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της ΕΚΑΜ στη μεζονέτα-κρησφύγετο.

Μια σύμπραξη από τους«ληστές με τα μαύρα» με τους ληστές του Διστόμου και στο βάθος ο υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενος Βασίλης Παλαιοκώστας αποτελούσαν την σύνθεση της νέας ομάδας. Διασυνδέσεις και συνεργασίες μελών της ομάδας που είχαν φθάσει μέχρι τον Νίκο Μαζιώτη, σε ένοπλες ληστείες για την χρηματοδότηση του επαναστατικού ταμείου.

Ο κύριος στόχος των διωκτικών Αρχών που οργάνωσαν την επιχείρηση ήταν ο Βασίλης Παλαιοκώστας. Οι πληροφορίες και οι αξιοποίηση στοιχείων μετά τις δυο μεγάλες ένοπλες επιθέσεις σε τράπεζες στην περιοχή της Λάρισας – στις 2 Απριλίου στη Φαρκαδόνα και στις 30 Απριλίου στον Αμπελώνα – καταδείκνυαν τον Βασίλη Παλαιοκώστα ο οποίος φέρεται να κατεύθυνε την νέα συμμορία που είχε συγκροτήσε.ι Η ευρύτερη περιοχή Θεσσαλίας μπήκε στην ακτίνα του επιχειρησιακού σχεδίου της Αστυνομίας με εντατικές έρευνες για την αναζήτηση του Βασίλη Παλαιοκώστα και της συμμορίας του. Ωστόσο ίχνη του δεν εντοπίσθηκαν.

Στην επιχείρηση της Παρασκευής, οι διωκτικές αρχές βρέθηκαν μπροστά σε τρία άλλα βασικά πρόσωπα που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στο παρελθόν και όπως διαπιστώθηκε συγκρότησαν ομάδα –σύζευξη των ληστών του Διστόμου με καταζητούμενους της συμμορίας « ληστές με τα μαύρα »

Συνδετικός κρίκος είναι ο 37χρονος Γρηγόρης Τσιρώνης καταζητούμενος για ληστείες ο οποίος το 2009 είχε επικηρυχθεί μαζί με άλλα δυο μέλη της συμμορίας με το ποσόν των 600.000 ευρώ.

Οι έρευνες πλέον στρέφονται στην αναζήτηση του Βασίλη Παλαιοκώστα καθώς και άλλου ένα βασικού μέλους των «ληστών του Διστόμου», τον Γεώργιο Πετρακάκο.

Η αντίστροφη μέτρηση που οδήγησε στην αστυνομική έφοδο ξεκίνησε χθες το πρωϊ όταν εντοπίσθηκε σε σούπερμάρκετ ένα άτομο που έμοιαζε με τον Σπύρο Δραβίλα. Ο ύποπτος επιβιβάσθηκε σε αυτοκίνητο Nissan Navara ίδιο μοντέλο με αυτό που είχε χρησιμοποιηθεί σε ληστεία σε τράπεζα.

Ξεκίνησε η παρακολούθησε και το αυτοκίνητο με τον ύποπτο τους οδήγησε σε μια διώροφη μεζονέτα κοντα στον παράδρομο της Εθνικής Οδού Καρδίτσας –Βόλου στην περιοχή της Χρυσής Ακτής Παναγιάς. Η μεζονέτα που είχε ενοικιασθεί πριν από οκτώ μήνες με ψεύτικα στοιχεία δεν επιλέχθηκε τυχαία. Την κάλυπτε ένας μαντρότοιχος δυο μέτρα.

Από την μεζονέτα λίγο αργότερα λίγο αργότερα βγήκαν ο Δραβίλας και ο Τσιρώνης επιβιβάσθηκαν στο αυτοκίνητο πήγαν στην περιοχή Νέο Μοναστήρι Λάρισας και κινήθηκαν ύποπτα για να κατοπτεύσουν το χώρο γύρω από την τράπεζα.

Επέστρεψαν στη συνέχεια στην μεζονέτα και λίγο τις 4 το απόγευμα άναψε το πράσινο φως για την επιχείρηση.

Αστυνομικοί περικύκλωσαν τον προαύλιο χώρο και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, ζήτησαν από τους ύποπτους να παραδοθούν.

Μέσα από την μεζονέτα ακούσθηκαν πυροβολισμοί και αμέσως μετά βγήκε ο Γρηγόρης Τσιρώνης στο μπαλκόνι κρατώντας ένα καλάσνικοφ και με έναν σάκο στον ώμο. Είπε στους αστυνομικούς σύμφωνα με πληροφορίες ότι «ένας από μας αυτοκτόνησε» και ζήτησε διαβεβαιώσεις για την σωματική ακεραιότητα του ίδιου και του συνεργού του προκειμένου να παραδοθούν.

Πράγματι μετά από δέκα λεπτά βγήκε ο Τσιρώνης μαζί με τον Χριστοδούλου άοπλοι και παραδόθηκαν.

Όπως διευκρίνισε ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης οι δυνάμεις που συμμετείχαν δεν έκαναν χρήση του οπλισμού τους.

Όταν οι αστυνομικοί μπήκαν στο χώρο βρήκαν τον Δραβίλα νεκρό , ο οποίος είχε αυτοκτονήσει βάζοντας την κάνη του καλάσνικοφ στο στόμα του και πυροβολώντας κατά ριπάς. Το απόγευμα του Σαββάτου, οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο εισαγγελέα.

Τρεις κατηγορίες

Τρεις βαριές κακουργηματικές κατηγορίες απήγγειλε ο εισαγγελέας σε βάρος των δύο ληστών που συνελήφθησαν στη Νέα Αγχίαλο.

Οι δύο ληστές κατηγορούνται πλέον και για διακεκριμένη οπλοκατοχή, διακεκριμένη περίπτωση κλοπής και ληστεία κατά συρροή.

Οι δύο θα οδηγηθούν την Κυριακή στην Εισαγγελία Εφετών, καθώς σε βάρος τους εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης.

Οι έρευνες συνεχίζονται στο εσωτερικό του σπιτιού προς αναζήτηση στοιχείων όπως αποτυπώματα και δείγματα γενετικού υλικού (DNA), για να διαπιστωθεί και ποια άλλα άτομα που έχουν απασχολήσει τις Αρχές το επισκέπτονταν.

«Καθαρά» τα όπλα

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, προέκυψε ότι τα όπλα που κατασχέθηκαν από το κρυσφήγετο στη Νέα Αγχίαλο, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε εγκληματική ενέργεια.