Η ΟΥΕΦΑ ζητά από την ΦΙΦΑ την αναβολή της διαδικασίας για την εκλογή νέου προέδρου, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή. Κι αυτό, μετάτο σκάνδαλο που ξέσπασε την Πέμπτη και τις συλλήψεις των επτά μελών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας με την κατηγορία της δωροδοκίας.

«Πιστεύουμε ότι το συνέδριο θα πρέπει να αναβληθεί και οι εκλογές να διεξαχθούν σε έξι μήνες», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΟΥΕΦΑ, Τζιάνι Ινφαντίνο.

H ΟΥΕΦΑ εξέδωσε και ανακοίνωση στη συνέχεια με τίτλο, «Η ΟΥΕΦΑ βγάζει σε αυτή τη ΦΙΦΑ την κόκκινη κάρτα».

Η ανακοίνωση:

«Τα σημερινά γεγονότα αποτελούν καταστροφή για τη FIFA και πλήττουν συνολικά την εικόνα του ποδοσφαίρου. Η UEFA είναι σοκαρισμένη και θλιμμένη γι’ αυτό. Αυτά που έγιναν αποδεικνύουν, ακόμη μια φορά, ότι η διαφθορά είναι βαθιά ριζωμένη στην κουλτούρα της FIFA.

Υπάρχει μια ανάγκη γενικής αναδόμησης της FIFA και μιας πραγματικής αναμόρφωσης. Οι επικείμενες εκλογές κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε φαρσοκωμωδία και οι ευρωπαϊκές ομοσπονδίες θα σκεφτούν πολύ σοβαρά αν θα πρέπει καν να συμμετέχουν σε αυτές ενισχύοντας ένα σύστημα το οποίο, αν δεν το σταματήσουμε, θα σκοτώσει στο τέλος το ποδόσφαιρο.

Τα μέλη της UEFA συναντώνται αύριο πριν από το Συνέδριο της FIFA. Εκεί, οι ευρωπαϊκές ομοσπονδίες θα αποφασίσουν ποια βήματα θα πρέπει να ακολουθήσουν στη συνέχεια για να προστατεύσουν το ποδόσφαιρο.

Στο μεταξύ, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA είναι πεπεισμένα ότι υπάρχει μια μεγάλη ανάγκη για αλλαγή στην ηγεσία της FIFA και πιστεύουμε ότι το Συνέδριο της FIFA θα πρέπει να αναβληθεί, με νέες εκλογές να ορίζονται μέσα στους επόμενους έξι μήνες».

Ο Ζεπ Μπλάτερ με γραπτή του δήλωση υποστήριξε ότι όσοι εμπλέκονται «θα τεθούν εκτός παιχνιδιού».

Η δήλωση του Μπλάτερ: «Είναι μια δύσκολη στιγμή για το ποδόσφαιρο, τους φιλάθλους και τη FIFA σαν οργανισμό. Αντιλαμβανόμαστε την απογοήτευση που έχουν εκφράσει πολλοί και γνωρίζω ότι τα σημερινά γεγονότα θα έχουν συνέπειες στον τρόπο που πολύς κόσμος μας αντιμετωπίζει.

Όσο δυσάρεστα κι αν είναι αυτά τα γεγονότα, πρέπει να γίνει σαφές πως τέτοιες δράσης και οι έρευνες που γίνονται από τις αρχές των ΗΠΑ και της Ελβετίας είναι ευπρόσδεκτες και θα βοηθήσουν ώστε να εφαρμοστούν ακόμη καλύτερα τα μέτρα που έχει ήδη πάρει η FIFA για να απομονώσει κάθε κακό στο ποδόσφαιρο.

Αν και θα υπάρξουν πολλοί δυσαρεστημένοι με το ρυθμό των αλλαγών, θα ήθελα να υπογραμμίσω τις δράσεις που έχουμε αναλάβει και θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε. Όσα έγιναν σήμερα άρχισαν να δρομολογούνται όταν παραδώσαμε στις ελβετικές αρχές έναν φάκελο στα τέλη του περασμένου χρόνου.

Θέλω να γίνω σαφής: τέτοιες συμπεριφορές δεν έχουν θέση στο χώρο του ποδοσφαίρου και να είστε σίγουροι πως αυτοί που εμπλέκονται σε αυτές τις υποθέσεις θα τεθούν εκτός παιχνιδιού. Μετά τα σημερινά γεγονότα, η ανεξάρτητη επιτροπή ηθικής-που ήδη έχει σε εξέλιξη τις δικές της διαδικασίες για την ανάθεση των Μουντιάλ του 2018 και του 2022-πήρε άμεσα μέτρα τιμωρώντας προσωρινά εκείνους που έχουν κατονομαστεί από τις αρχές σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο. Αυτές οι ενέργειες βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με τα βήματα που έχει κάνει η FIFA τον τελευταίο χρόνο για να αποκλείσει όσα μέλη της παραβιάζουν τον κώδικα ηθικής της ομοσπονδίας.

Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρμόδιες αρχές και θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας μέσα στις τάξεις της FIFA για να απομονώσουμε κάθε παραβατική δράση, να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου και να διασφαλίσουμε ότι το ποδόσφαιρο παγκοσμίως είναι καθαρό».

Να σημειώσουμε ότι ο νυν πρόεδρος της ΦΙΦΑ, Ζεπ Μπλάτερ είναι υποψήφιος για 5η θητεία και αντίπαλος του είναι ο πρίγκηπας Αλί Μπιν Αλ- Χουσεΐν.