για τα παιδιά…

Ο κωδικός πρόσβασης στο Διαδίκτυο είναι προσωπικός. Δεν θα πρέπει να τον δίνεις σε κανέναν –ούτε στον καλύτερό σου φίλο –πλην των γονιών σου.

Σε περίπτωση που λάβεις κάποιο ηλεκτρονικό μήνυμα που σε κάνει να νιώθεις άβολα, μην απαντήσεις, αλλά άμεσα ενημέρωσε τους γονείς ή κάποιο πρόσωπο εμπιστοσύνης.
Διάκοψε αμέσως τη συνομιλία σε chatroom, αν αισθανθείς άβολα.
Φωτογραφίες και προσωπικά στοιχεία (τηλέφωνο, διεύθυνση, σχολείο) δεν πρέπει να τα κοινοποιείς στο Διαδίκτυο.
Μην αφήνεις κανέναν να σε επηρεάζει και να σε εκβιάζει online με το να στείλεις οπτικοακουστικό υλικό με άσεμνο περιεχόμενο.
Σε περίπτωση που αποφασίσεις να συναντηθείς με τον «διαδικτυακό φίλο σου», ενημέρωσε τους γονείς σου. Φρόντισε αυτή η συνάντηση να γίνει σε δημόσιο χώρο.
Μίλησε στους γονείς σου για όσα βλέπεις και ζεις όταν σερφάρεις στο Internet.

…αλλά και για τους γονείς τους

Τοποθετήστε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σε χώρους όπως είναι το σαλόνι και όχι σε υπνοδωμάτια, προκειμένου να έχετε τη δυνατότητα επίβλεψης.
Χρησιμοποιήστε τον υπολογιστή και σερφάρετε στο Διαδίκτυο μαζί με τα παιδιά.
Εσείς και τα παιδιά θα πρέπει να είστε ενήμεροι για τους κινδύνους που υπάρχουν όταν συνομιλούν οι μικροί χρήστες με αγνώστους μέσω chatrooms και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Mην επιτρέπετε ποτέ στα παιδιά σας να συναντηθούν με άτομα που γνώρισαν μέσω Διαδικτύου, ενώ καλό είναι να τα συμβουλεύετε να αρνούνται από μόνα τους να συναντηθούν προσωπικά με άτομα που έχουν γνωρίσει online.
Χρησιμοποιήστε φίλτρα, ειδικά προϊόντα λογισμικού με σκοπό την παρεμπόδιση της πρόσβασης σε μη επιθυμητές θέσεις sites (βία, πορνογραφία).
Ρωτήστε το παιδί αν έχει συναντήσει περιεχόμενο που το σόκαρε. Κουβεντιάστε μαζί του και παροτρύνετέ το να σας εμπιστευθεί, σε περίπτωση που συναντήσει τέτοιο περιεχόμενο
Εάν υποπτεύεστε ότι το παιδί σας έχει προσεγγιστεί από παιδόφιλο, πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στις αστυνομικές Αρχές και συγκεκριμένα στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Πηγή: Ελληνική Αστυνομία – Saferinternet.gr