

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν σημάδια που θα μπορούσαν να θορυβήσουν τους γονείς ότι κάτι συμβαίνει στο παιδί στον διαδικτυακό κόσμο.
«Ολοι οι γονείς γνωρίζουν πολύ καλά τα παιδιά τους, οπότε μια απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά σίγουρα σημαίνει κάτι. Οταν ένα παιδί εκβιάζεται ή παρενοχλείται από παιδιά που είναι στο σχολικό του περιβάλλον δεν θα θέλει να πάει σχολείο. Εάν εξαναγκάζεται να στέλνει γυμνές ή με άσεμνο περιεχόμενο φωτογραφίες τότε, όταν οι γονείς θα μπαίνουν στο δωμάτιό του την ώρα που βρίσκεται online, το παιδί με κάθε τρόπο θα προσπαθήσει να σβήσει την οθόνη από ντροπή» λέει η κυρία Σαμαρά.
ΕΝΑΣ ΚΡΥΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ. «Το Ιντερνετ είναι ένας απέραντος κόσμος, στον οποίο δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιος κρύβεται στην άλλη άκρη του καλωδίου. Γι’ αυτό και οι γονείς δεν θα πρέπει να αφήνουν τα πράγματα να φθάσουν σε σημείο που θα είναι μη αναστρέψιμο. Επειδή ό,τι ανεβάσουμε στο Διαδίκτυο –είτε φωτογραφία είτε βίντεο –είναι δύσκολο να το πάρουμε πίσω. Δεν ξέρουμε ποιος έχει πάρει και χρησιμοποιήσει το υλικό μας» προσθέτει η κυρία Σαμαρά, η οποία προτρέπει τους γονείς να επικοινωνούν με τα παιδιά και να τα ρωτούν για τις συνήθειές τους όση ώρα βρίσκονται στο Ιντερνετ.
Αλλωστε, παλαιότερη έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί από το Ιδρυμα IWF (Internet Watch Foundation) έδειξε ότι το 88% των εικόνων και των βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου που ανεβάζουν οι χρήστες στα προφίλ τους ή στις σελίδες τους βρέθηκε σε άλλους παρασιτικούς ιστοχώρους, που κατά κύριο λόγο ήταν πορνογραφικού περιεχομένου.