Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ επιβεβαίωσε την Τετάρτη την πρόθεση της Ανγκελα Μέρκελ να συναντηθεί στη Ρίγα με τον Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

«Αν υπάρχει η θέληση και από ελληνικής πλευράς, τότε θα βρεθεί μια ευκαιρία να συναντηθούν», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Μέρκελ για την ημερομηνία κατάθεσης του ελληνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος, ο κ. Ζάιμπερτ είπε ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους θεσμούς στο Brussels Group ως τα τέλη Μαΐου για να κατατεθεί κατόπιν στο Eurogroup.

«Δεν αποτελεί γερμανικό τελεσίγραφο, αλλά διαδικασία που προβλέπεται στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου» είπε, προσθέτοντας ότι οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις αφορούν μόνο στην ολοκλήρωση του δεύτερου δανειακού πακέτου.

Ερωτηθείς σχετικά με δημοσίευμα του Bloomberg ότι η Μέρκελ θα χρησιμοποιήσει το επιχείρημα της γεωπολιτικής σημασίας της Ελλάδας για να πείσει το γερμανικό κοινοβούλιο να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, ο κ. Ζάιμπερτ είπε ότι «η Ελλάδα έχει όπως κάθε άλλο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ τη στρατηγική της σημασία. Δεν βλέπω ποια σχέση θα μπορούσε να έχει αυτό με τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς».

Παράλληλα, σχετικά με τη δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη ότι χωρίς συμφωνία η Αθήνα δεν πρόκειται να πληρώσει στις 5 Ιουνίου την δόση στο ΔΝΤ, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν, αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο.