Με εντατικούς ρυθμούς και με στόχο τη γεφύρωση του χάσματος στα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, συνεδριάζει από το απόγευμα της Τετάρτης, στις Βρυξέλλες, το Brussels Group.

Καλά πληροφορημένες ελληνικές πηγές στις Βρυξέλλες δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών θα συνεχιστούν ανελλιπώς ως το Σάββατο, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείουν το ενδεχόμενο οι συζητήσεις να διαρκέσουν περισσότερο.

Η ελληνική πλευρά προσβλέπει στη σύγκληση έκτακτου Eurogroup προτού μπει ο Ιούνιος, το οποίο με δήλωσή του θα καταγράψει πρόοδο και προοπτική για συνολική συμφωνία.

Ελληνικές πηγές εκτιμούσαν ότι μια τέτοια δήλωση από πλευράς Eurogroup θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να αυξήσει το όριο στην έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους της Ελλάδας.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, τα βασικά «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης είναι ο ΦΠΑ, το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά, τα κόκκινα δάνεια, το δημοσιονομικό κενό, τα πρωτογενή πλεονάσματα και η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του ΦΠΑ, ελληνικές πηγές εκτιμούσαν ότι είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία σε τρεις κατηγορίες ΦΠΑ, με τα τρόφιμα να υπάγονται στη χαμηλότερη εξ αυτών.

Σε ό,τι αφορά την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού, ελληνικές πηγές τόνιζαν ότι παραμένει σημείο αιχμής το θέμα του περιορισμού των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Βαρουφάκης: «Η πρόταση για τον ΦΠΑ είναι εξόχως υπεύθυνη»

«Είμαστε ιδιαίτερα ευλύγιστοι αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται στο Brussels Group σχετικά με τον ΦΠΑ. Έχουμε και plan B και plan C τα οποία είναι και λελογισμένα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ.

«Η πρόταση σχετικά με το ΦΠΑ που καταθέσαμε είναι εξόχως υπεύθυνη, αναπτυξιακή, καταπολεμά τη γραφειοκρατία και δίνει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις και το Δημόσιο να οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

«Οι θεσμοί μας λένε εδώ και χρόνια ότι είναι σημαντικό να μειωθεί ο αριθμός των φορολογικών συντελεστών του ΦΠΑ. Οι αντιδράσεις ήταν θετικές. Μακάρι να μπορούσαμε ψυχρά, τεχνοκρατικά και εμπειρικά να προχωρήσουμε σε συμφωνία. Υπάρχουν πολιτικές διαστάσεις που εμποδίζουν την τεχνοκρατική αυτή διευθέτηση», είπε ο υπουργός.

Ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι «δεν υπάρχει κάτι που να θέλουμε πιο πολύ από το να κλείσουμε μια συμφωνία και να λειτουργήσουμε ως κανονική χώρα».