Την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας στις κατευθυντήριες γραμμές της UNESCO σε ό,τι αφορά τις εθνικές πολιτικές για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτισμικών αγαθών, εξέφρασε με παρέμβασή του στη διεθνή Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης.

Παράλληλα ο κ. Ξυδάκης έκανε επισκόπηση της ελληνικής πρότασης για μια δυναμική πρωτοβουλία με τον ενδεικτικό τίτλο «Stop Illicit Trafficking» («Σταματήστε την παράνομη διακίνηση»).

Μέσω της πρωτοβουλίας «Stop Illicit Trafficking», ο κ. Ξυδάκης κάλεσε τις υπόλοιπες 127 χώρες που έχουν υπογράψει τη «Σύμβαση της UNESCO για την παρεμπόδιση και πρόληψη της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής και μεταφοράς κυριότητας πολιτιστικών αγαθών», να προχωρήσουν σε μια ευρεία συμμαχία, με στόχο την ενίσχυση των νομοθεσιών και την ενδυνάμωση των ειδικών αστυνομικών και τελωνειακών Αρχών, ώστε να μην περνούν τα σύνορα πολιτιστικά αγαθά χωρίς τα νόμιμα πιστοποιητικά.

Με την εν λόγω πρωτοβουλία ζητείται επίσης μια συνεργασία σε διακυβερνητικό επίπεδο, για την αποτελεσματικότερη χρήση όλων των βάσεων δεδομένων, αλλά και των δομών που έχουν αναπτυχθεί από διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Αστυνομία (INTERPOL), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τελωνείων και η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών κατά των Ναρκωτικών και του Διεθνούς Εγκλήματος.

Δεν θα πρέπει επίσης να παραμεληθεί και ο έλεγχος πωλήσεων ή συναλλαγές έργων τέχνης μέσω Διαδικτύου, τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Ξυδάκης αναφέρθηκε και στη σκληρή πραγματικότητα των ημερών, στις εμπόλεμες περιοχές: «Παρακολουθούμε με έντονη ανησυχία την πολιορκία της Παλμύρας και ελπίζουμε ότι έστω και την ύστατη στιγμή θα αποφευχθεί η καταστροφή της, ή η λεηλασία της» υπογράμμισε.

Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρθηκε επίσης στις παράνομες ανασκαφές στη Συρία, το Ιράκ, και τη Λιβύη, που έχουν σαν συνέπεια, πολλά αντικείμενα να ταξιδεύουν έξω από τη χώρα καταγωγής τους χωρίς καμία ελπίδα επιστροφής, εξασφαλίζοντας στους διακινητές – συχνά τρομοκράτες – μεγάλα χρηματικά οφέλη.

«Οι ελληνιστικές αρχαιότητες, έχουν το θλιβερό προνόμιο να είναι ιδιαίτερα περιζήτητες στη διεθνή αγορά τέχνης» είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «σχεδιάζεται μια αποστολή στο Ιράκ για το θέμα αυτό».

Με την ευκαιρία της παρέμβασής του, ο κ. Ξυδάκης αναφέρθηκε και στη συνεργασία της ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με το υπουργείο Πολιτισμού, που από το 2009 έχει πετύχει τον επαναπατρισμό άνω των 500 πολιτισμικών αγαθών, 10.600 οστράκων και μεγάλης ποσότητας οστεολογικού υλικού.

Η διεθνής Διάσκεψη των 128 χωρών που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση της UNESCO κατά της παράνομης διακίνησης πολιτισμικών αγαθών, είναι η τρίτη που πραγματοποιείται από το 1970.