Η ιταλική κυβέρνηση θα καταβάλει 500 ευρώ άπαξ σε τέσσερα εκατομμύρια συνταξιούχους τον επόμενο Αύγουστο, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός της χώρας, Ματτέο Ρέντσι, σε παρέμβασή του σε εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης Rai Uno.

 H απόφαση της κυβερνητικής συμμαχίας αποτελεί συνέπεια της ετυμηγορίας του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, βάσει της οποίας κρίθηκε αντισυνταγματικό το «πάγωμα» της αναπροσαρμογής των συντάξεων για τα έτη 2012 και 2013 που είχε αποφασιστεί από την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι.
Από την επιστροφή αυτή χρημάτων θα εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι με μηνιαίες μεικτές απολαβές οι οποίες ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ.

 «Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τις συντάξεις είχε πολιτικό χαρακτήρα, αλλά δεν εννοώ να προχωρήσω σε συγκρούσεις με τους ανώτατους δικαστές ή με προηγούμενες κυβερνήσεις», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός, μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι Rai Uno.

 Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, πάντως, θα εξαιρεθούν από την επιστροφή των ποσών που το ιταλικό κράτος δεν είχε καταβάλει στους συνταξιούχους λόγω του «παγώματος» των απολαβών τους, ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες πολίτες.

 Η απόφαση αυτή οφείλεται σε κριτήρια δημοσιονομικής ισορροπίας, από την στιγμή που για να δοθούν τα οφειλόμενα σε όλους τους συνταξιούχους (και σε όσους, δηλαδή, έχουν εξασφαλίσει μεικτές συντάξεις ανώτερες των τριών χιλιάδων ευρώ τον μήνα) θα έπρεπε να εξασφαλισθούν έντεκα δισεκατομμύρια ευρώ, αντί των δυο που θα διατεθούν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από