Στο σημείο μηδέν βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία κάθε μήνα κάνουν αγώνα δρόμου για να καταβάλουν τις συντάξεις, προσπάθεια που γίνεται ακόμη πιο δύσκολη τώρα λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά και της επιδείνωσης της οικονομίας. Ενδεικτική της κατάστασης αυτής η εισήγηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) για σπάσιμο ομολόγου του ύψους 100 εκατ. ευρώ προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις, η οποία αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή ύστερα από τον θόρυβο που προκλήθηκε για τη χασούρα που θα είχε το Ταμείο και την παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Ερασίας Δημήτρη Στρατούλη.

Η οικονομική ασφυξία έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους, παρόλο που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διαβεβαιώνει ότι θα καταβάλλονται κανονικά οι συντάξεις.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ. Μετά το Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπάλληλων –το οποίο αντιμετωπίζει προβλήματα με την ομαλή καταβολή των παροχών του –και σε άλλα ταμεία παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ρευστότητας φαίνεται πως αντιμετωπίζει ο ΟΑΕΕ, καθώς εκτιμάται ότι τα έσοδα από εισφορές ανέρχονται σε 260 εκατ. ευρώ το δίμηνο, όταν οι μηνιαίες ανάγκες για την πληρωμή συντάξεων ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ.

Πρόβλημα ταμειακής ρευστότητας αντιμετωπίζει και το ΙΚΑ, το οποίο για να πληρώνει συντάξεις χρειάζεται περίπου 1 δισ. ευρώ κάθε μήνα, ποσό που μετά βίας πιάνει μερικούς μήνες του χρόνου, κυριολεκτικά την τελευταία μέρα. Μάλιστα, δάνειοσυνολικού ύψους έως 360 εκατ. ευρώ θα χρειαστεί τοΙΚΑ προκειμένου να καταβάλει κανονικά στα τέλη Μαΐου τις συντάξεις του Ιουνίου.Ο Οργανισμός αναζητεί να αντλήσειρευστότητα μέσω βραχυπρόθεσμου δανεισμούαπό διάφορους φορείς του Δημοσίουκαι από συμφωνίες μετράπεζες.

Βγάζουν ρέπος. Σύμφωνα με τιςαποφάσεις του ΔΣτου ΙΚΑ, τις επόμενες ημέρες θα συναφθεί ρέπος με εμπορική τράπεζα (με εγγύηση ομόλογα ελληνικού Δημοσίου τα οποία το ίδιο κατέχει) ύψους έως150 εκατ. ευρώ, ενώ θα προχωρήσει και σε δανεισμό 70 εκατ.ευρώ από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφάλισης Δημοσίου,40 εκατ.ευρώ από το Ταμείο Υγείας Δημοτικών Κοινοτικών Υπαλλήλων και100 εκατ.ευρώ από το Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού της ΔΕΗ.

ΕΚΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ. Την ίδια ώρα, με εγκύκλιο που εξέδωσε τοΙΚΑγνωστοποιεί ότι δεν θα καταβληθούν ΕΚΑΣ και αναδρομικά στους νέους δικαιούχους, καθώς θα πρέπει πρώτα να εκκαθαριστούν οι φορολογικές δηλώσεις για να διασταυρωθούν τα οικονομικά στοιχεία των δικαιούχων. Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημ. Στρατούλης μιλώντας στον Σκάι ανέφερε ότι το ζήτημα θα λυθεί άμεσα.

Τα στοιχεία δείχνουν πως το έλλειμμα των ασφαλιστικών φορέων εκτιμάται ότι θα φτάσει τουλάχιστον τα 2,2 δισ. ευρώ χωρίς να γίνει καμία μείωση των κύριων – επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ, αλλά χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το κόστος της επαναφοράς της 13ης σύνταξης τον ερχόμενο Δεκέμβριο που ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ.Στο α’ τρίμηνο του 2015 η κυβέρνηση έκλεισε τις τρύπες στους προϋπολογισμούς του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα το καταφέρει και τους επόμενους μήνες, αν συνεχιστεί η τρέχουσα πιστωτική ασφυξία της ελληνικής οικονομίας. Η χρησιμοποίηση των πόρων που θα συγκεντρώσει το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), δηλαδή γύρω στα 400-500 εκατ. ευρώ, μαζί με τα επιπλέον έσοδα από την νέα ρύθμιση με τις 100 δόσεις ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ δεν αρκούν για να καλύψουν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών φορέων.