Γιάννης Μπουρούσης ο πέμπτος… Ο σέντερ της Ρεάλ Μαδρίτης μπήκe σε ένα κλειστό κλαμπ, που απαριθμούσε μόλις τέσσερις παίκτες, αυτό των Ελλήνων που έχουν στεφθεί πρωταθλητές Ευρωλίγκας με ξένες ομάδες και απαρτίζεται από τους Νέστορα Κόμματο, Θοδωρή Παπαλουκά, Νίκο Ζήση και Σοφοκλή Σχορτσανίτη.

Ιδρυτής αυτού του κλαμπ ο Νέστορας Κόμματος, ο οποίος το μακρινό 2005 είχε κατακτήσει την Ευρωλίγκα με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, ενώ η σκυτάλη πέρασε στον «τσάρο» του ελληνικού μπάσκετ, Θοδωρή Παπαλουκά, ο οποίος δύο φορές σήκωσε το βαρύτιμο τρόπαιο με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (2006-2008).

Μάλιστα, το 2008 δεν ήταν μόνος, καθώς συμπαίκτης του στη ρωσική αρκούδα ήταν ο Νίκος Ζήσης. Έξι χρόνια αργότερα, πάντως, και συγκεκριμένα στο περσινό φάιναλ φορ ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης έγινε ο τέταρτος καθώς κατέκτησε τον τίτλο με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Φέτος και για δεύτερη διαδοχική χρονιά, ο Γιάννης Μπουρούση κατάφερε να κερδίσει μία θέση ανάμεσα τους, καθώς στον αποψινό τελικό απέναντι στην παλιά του ομάδα, τον Ολυμπιακό, ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του ευρωπαϊκού βάθρου.

Οι Έλληνες παίκτες που έχουν κατακτήσει Ευρωλίγκα με ξένη ομάδα:

ΠΑΙΚΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΧΡΟΝΙΑ

Νέστορας Κόμματος Μακάμπι Τ.Α. 2005

Θοδωρής Παπαλουκάς ΤΣΣΚΑ Μ. 2006, 2008

Νίκος Ζήσης ΤΣΣΚΑ Μ. 2008

Σοφοκλής Σχορτσανίτης Μακάμπι Τ.Α. 2014

Γιάννης Μπουρούσης Ρεάλ Μαδρίτης 2015