«Πάμπλο, ξέρεις πριν από χρόνια, όταν ρωτήθηκε ο Στήβ Γιατζόγλου πως σκέφτεται να σταματήσει τον Γκάλη, είπε: Θα τον κλειδώσω στα αποδυτήρια».

«Γιάννη μη μου βάζεις ιδέες, γιατί εδώ είναι το γήπεδό μου και ξέρω όλους τους χώρους. Έχω και τα κλειδιά από τα αποδυτήρια» !

Ο αυθεντικός διάλογος του τεχνικού του Ολυμπιακού Γιάννη Σφαιρόπουλου με τον ομόλογό του στην Ρεάλ Μαδρίτης Πάμπλο Λάσο την παραμονή του μεγάλου τελικού της Ευρωλίγκας ξεκίνησε από ερώτηση Ισπανού συναδέλφου προς τον Πάμπλο Λάσο για το πώς σκέφτεται να σταματήσει τον Βασίλη Σπανούλη.

Ο Ισπανός έπιασε λίγο το κεφάλι του, είπε: «Καλή και δύσκολη ερώτηση» και στη συνέχεια ξέσπασε:

«Ο Σπανούλης είναι ο ηγέτης του Ολυμπιακού. Έχει το ταλέντο και την ποιότητα να πετυχαίνει τα μεγάλα καλάθια στο τέλος. Μπορώ λοιπόν να τον σταματήσω τον Σπανούλη, βάζοντας και τους πέντε παίκτες πάνω του, αλλά τότε αυτός ο τύπος (σ.σ. έδειξε λίγο πιο δίπλα τον Πρίντεζη) και οι υπόλοιποι θα με σκοτώσουν. Το μπάσκετ είναι ομαδικό παιχνίδι» είπε ο Ισπανός, για να του θυμίσει ο «Σφαιρό» αυτή την παλαιά ιστορία με το «Λιοντάρι» τον Στηβ Γιατζόγλου.

Οι δύο προπονητές είχαν και κατ’ ιδίαν συνομιλία, δείχνοντας πόσο ειλικρινή εκτίμηση έχει ο ένας στον άλλο αν και δεν αποκάλυψε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος αν έκλεψε τα κλειδιά των αποδυτηρίων από τον Λάσο, προκειμένου να αποφύγει δυσάρεστες εκπλήξεις…

Μάλιστα ο κόουτς του Ολυμπιακού αποκάλυψε ότι ακόμα δεν έχει καταρτιστεί πρόγραμμα χαλάρωσης εν’ όψει του τελικού. Όπως το 1997 στη Ρώμη ο Ντούσαν Ιβκοβιτς είχε πάει τους παίκτες στην Οστια να πετάξουν βότσαλα στα θάλασσα, το 2012 στην Κωνσταντινούπολη τους πήγε κρουαζιέρα στο Βόσπορο ενώ το 2013 στο Λονδίνο ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε κάνει βόλτα με την ομάδα στο Χάιντ Πάρκ.

Και μπορεί να μην έχει καθοριστεί ακόμα το πρόγραμμα της βόλτας, όμως το πλάνο για τον τελικό είναι από καιρό έτοιμο:

«Δεν θα περιμέναμε τελευταία στιγμή να ετοιμαστούμε για ένα τέτοιο παιχνίδι. Έχουμε κάνει γενικότερα τα πλάνα μας και το βασικό είναι να μείνουμε σταθεροί σε αυτά, όπως μείναμε στη φιλοσοφία μας για καλή άμυνα, σχεδόν 40 λεπτά στον ημιτελικό και ας μην λειτουργούσαμε το ίδιο καλά στην επίθεση στο μεγαλύτερο μέρος.

Γενικά ξέρουμε να αντιμετωπίζουμε ομάδες φαβορί, όπως αποδείχτηκε όχι μόνο στον χθεσινό ημιτελικό, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις. Έχουμε την ποιότητα και την εμπειρία, πιστεύουμε στην ομάδα μας» τόνισε ο Έλληνας τεχνικός που δεν έκρυψε την ικανοποίησή του και για τη διάρκεια της ομάδας του:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα δώσουμε τον τρίτο μας τελικό την τελευταία τετραετία. Είμαστε γενικότερα περήφανοι που φτάνουμε πέντε φορές στην τελευταία επταετία στο Final Four. Αυτό αποτελεί μεγάλη επιτυχία για το σύλλογο. Αντιμετωπίζουμε το υπέρτατο φαβορί για τον τίτλο, τη Ρεάλ, την οποία σεβόμαστε πολύ. Είναι μια μεγάλη ομάδα ιστορικά και το έχει αποδείξει σε όλες τις διοργανώσεις. Ξέρουμε ότι αυτή η ομάδα χτίστηκε για να πάρει τον τίτλο, παίζει στην έδρα της και στην πόλη της.

Είναι μια ομάδα που έχει πολλή ποιότητα, με 2-3 παίκτες σε κάθε θέση. Δεν μπορείς να εστιάσεις σε έναν παίκτη, αλλά πρέπει να είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις όλη την ομάδα. Η Ρεάλ παίζει καλά για χρόνια, με τον ίδιο κορμό, τον ίδιο προπονητή και φέτος έχει κάποιες προσθήκες που την κάνουν πιο σκληρή.

Για μας είναι πολύ σημαντικό να μείνουμε προσηλωμένοι στο πλάνο μας, ό,τι κι αν γίνει στο παιχνίδι, για να ελέγξουμε το ματς. Έτσι μόνο θα έχουμε ελπίδες για τη νίκη. Στον ημιτελικό ήταν πολύ σημαντικό ότι παρότι δεν είχαμε τόσο καλό ματς επιθετικά, η άμυνά μας ήταν καλή στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα. Η ΤΣΣΚΑ ξέφυγε 3-4 φορές, αλλά στο τέλος βρήκαμε ρυθμό στην επίθεση και η ψυχολογία ήρθε στο μέρος μας. Πρέπει να εστιάσουμε στο σχέδιό μας, λοιπόν, όπως κάναμε μέχρι τώρα. Δεν περιμέναμε μέχρι τον τελικό για να αλλάξουμε τρόπο».

Αναφορικά με το τι έχει αλλάξει στην ομάδα του σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, είπε: «Εμείς έχουμε αρκετά διαφορετική ομάδα, έχουμε έναν κορμό παικτών μεν, αλλά προσπαθούμε να παίξουμε διαφορετικό μπάσκετ. Σίγουρα ο ρυθμός του αγώνα είναι πολύ σημαντικός. Τα μεγάλα ματς κρίνονται από μικρές λεπτομέρειες κι αν θέλουμε να νικήσουμε πρέπει να εστιάσουμε σε κάθε πτυχή του ματς».

Σε ερώτηση για το ένα στοιχείο που θα ξεχώριζε ως πιο σημαντικό για την έκβαση του τελικού, απάντησε: «Δεν μπορείς να εστιάσεις σε ένα πράγμα σε έναν τελικό. Πρέπει να είσαι έτοιμος τακτικά και πνευματικά. Η πνευματική προετοιμασία έχει σημασία, αλλά πρέπει να ακολουθήσουμε και το πλάνο μας όσο καλύτερα μπορούμε».

Όσον αφορά πιθανή κούραση των παικτών του λόγω της έντασης που είχε ο ημιτελικός ο «Σφαιρό» κατέληξε:

«Όταν παίζεις τελικό, δεν υπάρχει κούραση και όταν είσαι στον τελικό δεν νιώθεις πόνο».

«Έτσι όπως είναι η κατάσταση στη χώρα μας είναι εθνική υπόθεση, ανεξάρτητα από χρώματα, είτε είναι Ολυμπιακός, είτε Παναθηναϊκός. Πολύς κόσμος είναι περήφανος που νικήσαμε το φαβορί στον ημιτελικό. Εδώ εκπροσωπούμε και το ελληνικό μπάσκετ και την Ελλάδα και είναι σαφώς καλό για τη χώρα μας να ακούγεται αυτές τις δύσκολες ώρες».

Ο Γιώργος Πρίντεζης, που ρωτήθηκε (όπως και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος) και στα ελληνικά, είχε κάθε λόγο να νοιώθει περήφανος και ως Ελληνας και υπενθύμισε και το σύνθημα που αναγράφεται στα παπούτσια κάποιων αθλητών του Ολυμπιακού:

«Για την Ελλάδα μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο».

Όσο για τον τελικό, ο έμπειρος φόργουορντ ήταν κατηγορηματικός: «Για μας είναι χαρά να παίζουμε σε ένα ακόμη φάιναλ φορ και έναν ακόμη τελικό, ειδικά από τη στιγμή που δεν αρχίσαμε καλά τη σεζόν και είχαμε προβλήματα με αρκετούς τραυματισμούς. Κάναμε ένα πολύ καλό παιχνίδι χθες και τώρα περιμένουμε έναν μεγάλο τελικό απέναντι στη Ρεάλ, που παίζει πολύ καλά στην έδρα μας. Θα πρέπει να είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι για να νικήσουμε.

Ο τελικός είναι πάντα τελικός, ένα διαφορετικό παιχνίδι σε σχέση με τα περσινά πλέι οφ στο ίδιο γήπεδο με την Ρεάλ. Ξέρουμε τον τρόπο να παίζουμε στα μεγάλα ματς, έχουμε το χαρακτήρα γι’ αυτό. Μας αρέσει να παίζουμε τέτοια παιχνίδια και ξέρουμε ότι η Ρεάλ είναι πολύ δυνατή, παίζει καλά στην έδρα της και θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει» τόνισε ο διεθνής φόργουορντ που ρωτήθηκε από ξένο συνάδελφο, πιθανότατα Ρώσο, ο οποίος τα έχει δει όλα, για το πώς καταφέρνουν στο φινάλε να βάζουν όλα τα κρίσιμα ματς.

«Μας αρέσει να παίζουμε τα παιχνίδια μέχρι το τέλος. Δουλέψαμε σε αυτό, αλλά και οι παίκτες έχουν αυτό το χαρακτήρα. Έχει σημασία να παίξουμε όσο καλύτερα μπορούμε και να το απολαύσουμε. Κάποιες φορές είναι απίθανο, αλλά για μένα το πιο σημαντικό είναι αυτό και μέχρι τώρα τα πάμε πολύ καλά.

Επειδή έχουμε το μικρότερο μπάτζετ και κερδίζουμε, αυτό το κάνει απροσδόκητο. Κατά τα άλλα, δουλεύουμε πολύ σκληρά και προσπαθούμε να βγάλουμε στο παρκέ τα πράγματα που φέρνουν τη νίκη. Αυτό που έχουμε μάθει σίγουρα είναι πως δεν τελειώνει ένα ματς πριν την τελευταία κόρνα. Ένας αγώνας κρατά 40 λεπτά, υπάρχουν πολλά παραδείγματα. Είμαι τυχερός που έχω συμπαίκτες όπως ο Σπανούλης και ο Σλούκας, που αντέχουν στην πίεση. Κι όλοι ξέρουν πόση πίεση υπάρχει στην Ελλάδα. Δεν είναι μόνο θέμα τύχης, αλλά και χαρακτήρα».

Από τα μεγαλύτερα παιχνίδια

«Το Ρεάλ-Ολυμπιακός αποτελεί ένα από τα καλύτερα και πιο κλασσικά ευρωπαϊκά παιχνίδια στην ιστορία και έτσι περιμένουμε έναν μεγάλο τελικό» τόνισε από πλευράς Ισπανών ο τεχνικός τους Πάμπλο Λάσο και συνέχισε:

«Είναι ένας ακόμη τελικός για μας, ο τρίτος την τελευταία τριετία κι αυτό λέει πολλά για την ομάδα μας. Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Είχαμε ένα άσχημο ξεκίνημα, με παίκτες που άργησαν να έρθουν από το Μουντομπάσκετ, αλλά δέσαμε και φτάσαμε μέχρι το τέλος. Σέβομαι απόλυτα τον Ολυμπιακό. Είναι ένα σχεδόν κλασικό ντέρμπι στην Ευρώπη, ανάμεσα σε δύο ομάδες με μεγάλο πρεστίζ. Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για τον τελικό.

«Κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό. Πέρσι ήταν προημιτελικός, τώρα τελικός. Δεν ξέρω αν αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ρεάλ. Είναι μια ομάδα που δεν μπορεί να εξαρτηθεί από το να έχει μια καλή στιγμή. Ένας τόσο μεγάλος σύλλογος πρέπει να στηρίζεται στη σκληρή δουλειά. Πέρσι φτάνοντας στο Final Four είχαμε κάποιους τραυματισμούς, αλλά φέτος πιστεύω πως είμαστε σε καλύτερη κατάσταση. Δεν είναι δικαιολογία για πέρσι, ούτε κάποια εγγύηση για τον τελικό της Κυριακής.

Από την πρώτη μέρα που ήρθα στην ομάδα, κατάλαβα πως είναι μεγάλη η ευθύνη. Όταν είχαμε κατακτήσει το Κύπελλο μετά από 19 χρόνια, ο πρόεδρος μού είπε να πάρουμε το πρωτάθλημα. Οι απαιτήσεις είναι μεγάλες σε αυτό το σύλλογο. Είμαι περήφανος για τη δουλειά των παικτών μου» τόνισε ο Ισπανός τεχνικός που έχει διεκδικήσει και κατακτήσει Ευρωπαϊκό τίτλο (Σαπόρτα) ως παίκτης.

«Σαφώς πιο εύκολο είναι όταν παίζεις, καθώς τότε το διασκεδάζεις πιο πολύ και αφήνεις τις έγνοιες για τον προπονητή. Κάποια στιγμή όμως η φυσική κατάσταση σε προδίδει, το σώμα σου σε εγκαταλείπει, άρα χρειάζεται πλέον εκεί να αρχίσεις να δουλεύεις το μυαλό σου. Η πίεση είναι σαφώς μεγαλύτερη ως τεχνικός ενώ έχεις και εκεί τραυματισμούς, όπως εγώ πέρυσι που τραυματίστηκα στον πάγκο (γέλια).

Δεν το συζητώ η πίεση είναι πολύ μεγαλύτερη ως προπονητής» κατέληξε ο τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης.