Πατάει γκάζι για τις ιδιωτικοποιήσεις η Ιταλία. Η Ρώμη μέχρι το τέλος του Ιουνίου ετοιμάζεται να παράσχει λεπτομερή στοιχεία για κρατικές εταιρείες που θα μπορούσαν να περάσουν σε χέρια ιδιωτών, όπως είναι τα ταχυδρομεία και οι σιδηρόδρομοι, ανακοίνωσε ο Φίλιπο Ταντέι, οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

«Θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες που αφορούν το χρονοδιάγραμμα, τα στοιχεία ενεργητικού και άλλα στοιχεία» κρατικών εταιρειών δήλωσε ο Ταντέι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg. Τα σχόλιά του αφορούσαν κυρίως τα σχέδια της κυβέρνησης να πουλήσει ποσοστά κρατικών εταιρειών όπως η Poste Italiane SpA και η Ferrovie dello Stato SpA.

Ο Ρέντσι τον προηγούμενο μήνα υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις για να μειώσει το μεγάλο χρέος της χώρας. Στόχος πλέον είναι να συγκεντρωθεί από τις ιδιωτικοποιήσεις ποσό που μέχρι το 2018 θα αναλογεί συνολικά στο 1,7% με 1,8% του ΑΕΠ.

Ο προηγούμενος στόχος αφορούσε ιδιωτικοποιήσεις που θα ανέρχονταν κάθε χρόνο στο 0,7% του ΑΕΠ. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν έχει ήδη δηλώσει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουν προχωρήσει τόσο γρήγορα όσο θα ήθελε η κυβέρνηση.

Τον Ιανουάριο του 2014 ο Ενρίκο Λέτα, προκάτοχος του Ρέντσι στη θέση του πρωθυπουργού, είχε υποσχεθεί διαφάνεια στη διαδικασία. «Δεν θα βγάλουμε στην αγορά εταιρείες χωρίς να ξεκαθαρίσουμε ποια οφέλη ή ποιο κόστος θα έχουν» είπε από την πλευρά του ο Ταντέι.

Η Ιταλία έχει βασιστεί και στο παρελθόν σε ξένους επενδυτές για να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη στο εσωτερικό της χώρας. Η China State Grid αγόρασε το 40,9% της κρατικής CDP Reti, της εταιρείας συμμετοχών που κατέχει το 29% της ιταλικής εταιρείας αερίου Snam SpA και το 30% του δικτύου ηλεκτροδότησης Terna SpA. Τον Φεβρουάριο η Ιταλία πούλησε μερίδιο αξίας 2,2 δισ. ευρώ που κατείχε στην Enel SpA, τη μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας στη χώρα. Τον Μάρτιο το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η Ιταλία δεν σχεδιάζει να πουλήσει το μερίδιο που κατέχει στην Eni SpA, την τέταρτη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ευρώπης.

Ταχυδρομεία με κέρδη €212 εκατ.

Τα ιταλικά ταχυδρομεία Poste Italiane έχουν 13.000 γραφεία σε όλη τη χώρα που παρέχουν ταχυδρομικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Το 2014, όταν απασχολούσαν περίπου 145.000 άτομα, τα ταχυδρομεία ανακοίνωσαν ετήσια έσοδα 28,5 δισ. ευρώ και κέρδη 212 εκατ. ευρώ. Με τις ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται ότι θα αλλάξουν η δομή και η οργάνωση των εταιρειών που συμμετέχουν.

Πωλούν το δίκτυο ηλεκτροδότησης

Η σιδηροδρομική εταιρεία της Ιταλίας Ferrovie dello Stato πέρυσι είχε έσοδα 8,4 δισ. ευρώ και κέρδη 303 εκατ. ευρώ. Προτού ξεκινήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, η Ferrovie θα πουλήσει το δίκτυο ηλεκτροδότησης των σιδηροδρόμων, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της.

© Bloomberg News