Την «σωρηδόν» συλλογή τηλεφωνικών στοιχείων στις ΗΠΑ από την NSA περικόπτει νομοσχέδιο που υπερψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων, αντικαθιστώντας την με σύστημα πιο στοχευμένης καταγραφής επικοινωνιών.

Εάν το νομοσχέδιο περάσει και από τη Γερουσία, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον τρόπο λειτουργίας της υπηρεσίας πληροφοριών μετά τις αποκαλύψεις του Eντουαρντ Σνόουντεν.

Με ψήφους 338 υπέρ και 88 κατά, η Βουλή πέρασε το USA Freedom Act, που δίνει τέλος στη μαζική συλλογή στοιχείων.

Αντιθέτως, επιτρέπει σε μυστικές υπηρεσίες πρόσβαση στα αρχεία των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών κατά περίπτωση, όταν υπάρχουν βάσιμες υποψίες για σύνδεση με τρομοκρατία.

Η μάχη που πηγαίνει στην Γερουσία ενώ τον Ιούνιο εκπνέει η έκτακτη νομοθεσία που είχε ψηφιστεί επί Τζορτζ Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί αντιτίθενται στην οπτική του Freedom Act και ο αρχηγός των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελλ, έχει ταχθεί υπέρ της επέκτασης της προηγούμενης νομοθεσίας, του λεγόμενου Patriot Act.

Υποστηρικτές του Patriot Act, τμήματα του οποίου λήγουν την 1η Ιουνίου και τα οποία θέλει να ανανεώσει ο Μακκόνελλ, διατείνονται ότι ο νόμος προσφέρει σημαντικά εργαλεία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ κρατικά στελέχη και ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο νόμος χρησιμοποιήθηκε από το FBI για να μαζέψει υλικό για διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία και στοιχεία από διεθνή εμβάσματα μέσω εταιρειών όπως η Western Union.

Αυτές οι δυνατότητες θα παραμείνουν εαν το Freedom Act περάσει και στη Γερουσία, αλλά οι δυνατότητες συλλογής πληροφοριών θα περιορίζονται σε περιπτώσεις όπου η κυβέρνηση θέτει συγκεκριμένα κριτήρια συλλογής.

Ο Λευκός Οίκος έχει πει ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα υποστηρίζει τις αλλαγές που φέρνει το Freedom Act και θα το συνυπογράψει.