Στον αντιπολιτευτικό άξονα εκτιμούν ότι οι νέοι κυβερνητικοί εταίροι –ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ –αρχίζουν να κινούνται σταδιακά σε διαφορετικές κατευθύνσεις και δεν αποκλείουν το περιεχόμενο μιας τελικής συμφωνίας με τους πιστωτές να τους φέρει και σε τροχιά ρήξης –που θα οδηγήσει σε αλυσιδωτές πολιτικές εξελίξεις.

Το χθεσινό μήνυμα του Πάνου Καμμένου ότι δεν πρόκειται να υπογράψει νέο Μνημόνιο και η διαφοροποίηση των ΑΝΕΛ στη Βουλή για το αθηναϊκό τζαμί και την παράταση της ασφαλιστικής και φορολογικής ασπίδας στο Μέγαρο Μουσικής τροφοδότησαν τις σχετικές συζητήσεις για το μέλλον της νέας συγκυβέρνησης, αλλά από το επιτελείο του υπουργού Αμυνας έκαναν χθες λόγο για «ευσεβείς αντιπολιτευτικούς πόθους» και διαβεβαίωναν ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα ακολουθήσουν κοινή στάση έως το τέλος της διαπραγμάτευσης. Προς επίρρωση, ακολούθησε και μια άγρια επίθεση της εκπροσώπου του κόμματος Μαρίνας Χρυσοβελώνη κατά του Αντώνη Σαμαρά –με φόντο τη δήλωσή του περί «πολιτικής δικαίωσης».

Επιπλέον, από το επιτελείο των ΑΝΕΛ σημείωναν ότι ο Πάνος Καμμένος κατά τη χθεσινή παρέμβασή του («Real») δεν περιορίστηκε μόνον στους ΑΝΕΛ, αλλά διαμήνυσε πως «ούτε κανένας άλλος από τη σημερινή κυβέρνηση θα υπογράψει νέο Μνημόνιο» –προεξοφλώντας, ουσιαστικά, και τη στάση του Αλέξη Τσίπρα. Το μήνυμα είναι ότι ο Πάνος Καμμένος μίλησε πρωτίστως ως κεντρικό μέλος της κυβέρνησης, την οποία αντιμετωπίζει ως ενιαίο σύνολο.

Παρά ταύτα, είναι προφανές ότι οι ΑΝΕΛ φροντίζουν να κρατούν τις δικές τους αποστάσεις ασφαλείας για ζητήματα που εξαρχής δεν υπήρχε κοινός τόπος με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η ανέγερση τζαμιού στην πρωτεύουσα, με στόχο να αποφεύγονται εσωκομματικές αναταράξεις και εντάσεις. Από το επιτελείο Καμμένου, ωστόσο, αναφέρουν ότι η περιφρούρηση των κόκκινων γραμμών των ΑΝΕΛ προβλέπεται και από την αρχική συμφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων, οι οποίοι δεν θα συμβαδίζουν σε όλα τα θέματα τα οποία καλείται να εγκρίνει η Βουλή.