Πυρ ομαδόν με διπλό στόχο εξαπολύουν κατά της κυβέρνησης από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επαναφέροντας στο επίκεντρο της αντιπολιτευτικής αντεπίθεσης τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Σε Συγγρού και Χαριλάου Τρικούπη κινούνται με τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έχει οδηγηθεί σε πολιτικό αδιέξοδο, είτε υπάρξει είτε όχι συμφωνία με τους δανειστές, και στη βάση αυτή αρχίζουν να καλλιεργούν το έδαφος της «δικαίωσης» των αποφάσεων που ελήφθησαν τα προηγούμενα χρόνια.   
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, επικαλούμενος στοιχεία από το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που προώθησε το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Απρίλιο, αποφαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει μεταχρονολογημένα το «success story» της δική του διακυβέρνησης και καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει συγγνώμη τόσο από την προηγούμενη κυβέρνηση όσο και από ελληνικό λαό.
Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ άνοιγε πόλεμο με τον Γιάνη Βαρουφάκη επειδή ο υπουργός αμφισβήτησε την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων το 2012 (PSI), προβάλλοντας ως επιτακτική ανάγκη την άμεση απομάκρυνσή του από το υπουργείο Οικονομικών.
Επιτελικά στελέχη των δύο κομμάτων σημείωναν ότι οι πρώην κυβερνητικοί εταίροι δεν βρίσκονται σε συνεννόηση για την ταυτόχρονη πυροδότηση του αντιπολιτευτικού οπλισμού τους, αλλά είναι κοινός τόπος στον άξονα Συγγρού και Χαριλάου Τρικούπη ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης αποτελεί τον «αδύναμο κρίκο» του νέου κυβερνητικού οικοδομήματος, το οποίο θα βρεθεί προσεχώς αντιμέτωπο με σοβαρούς κλυδωνισμούς και αναταράξεις.
Ο Αντώνης Σαμαράς - σε μία ημέρα που η Ντόρα Μπακογιάννη προανήγγειλε σχεδόν ανοιχτά ότι θα υπερψηφίσει μια συμφωνία της κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους - έκρινε σκόπιμο να αναδείξει τις διαπιστώσεις της κυβέρνησης Τσίπρα που αποτελούν, όπως αναφέρει, αναγνώριση της δικής του πολιτικής. Παραπέμποντας στο Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων του 2015 που συντάχθηκε από το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, όπως αυτό έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Στρατηγική Ευρώπη 2020, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστηρίζει ότι αποκαλύπτεται «ολόκληρη η αλήθεια» καθώς η σημερινή κυβέρνηση διαπραγματεύεται οχυρωμένη πίσω από τις επιτυχίες της προηγούμενης (με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομικά πλεονάσματα,    αναπτυξιακό υπόδειγμα και βελτίωση ανταγωνιστικότητας κ.ά.).
«Παραδέχονται πλήρως όλα αυτά που έως τώρα ειρωνεύονταν ως "success story". Αυτή την πρόοδο ανέκοψαν. Αυτό το πρόγραμμα προσπαθούν σήμερα να καταστρέψουν! Τη συγγνώμη δεν τη χρωστάνε μόνο στην προηγούμενη κυβέρνηση. Τη χρωστάνε κυρίως στον ελληνικό λαό» κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ - για να προκαλέσει την αντίδραση του κυβερνητικού επιτελείου που τον κατηγόρησε για «πλεόνασμα θράσους», ενώ παρέπεμψε στην παραδοχή του πρώην αναπληρωτή υπουργού  Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στη Βουλή ότι τα ταμειακά διαθέσιμα θα τελείωναν τον Φεβρουάριο.
ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ PSI. Στον άγριο πόλεμο του ΠΑΣΟΚ με τον Γιάνη Βαρουφάκη, είναι προφανές ότι θα ακολουθήσουν νέα επεισόδια καθώς η Χαριλάου Τρικούπη ανοιχτά ζήτησε την αποπομπή του, ενώ τον στοχοποιεί προκαταβολικά τόσο για μια επώδυνη συμφωνία όσο και για ρήξη με τους εταίρους. Το PSI ήταν χθες η αφορμή, αλλά το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε τον υπουργό Οικονομικών και για «πολιτική αλητεία» επειδή υποστήριζε ότι δεν θέλουμε τις δόσεις και την παράταση του προγράμματος και στη συνέχεια συνήψε τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου χωρίς να διασφαλίσει χρηματοδότηση.
Το υπουργείο Οικονομικών συνέχισε τη διελκυστίνδα, επιμένοντας ότι το PSI υπήρξε «καταστροφικό» για τα ασφαλιστικά ταμεία και τους μικροομολογιούχους, ενώ ευθύνεται και για τον αποκλεισμό της χώρας από την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ ακόμα και μετά το πέρας της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από