Μηδενική συμμετοχή για την αγορά των φαρμάκων που αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, ζήτησαν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) από υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΟΠΥΥ.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης των δύο φορέων, οι ασθενείς εξήγησαν οτι «η συμμετοχή στα φάρμακα δεν είναι μηδενική και το κόστος είναι μεγάλο. Σήμερα οι πάσχοντες αποζημιώνονται από τους ασφαλιστικούς Οργανισμούς τους, καταβάλλοντας συμμετοχή μέχρι και 45%, έναντι μηδενικής που ίσχυε στο παρελθόν, και η διαφορά πληρώνεται από τους ασθενείς.Ζητάμε μηδενική συμμετοχή σε όλα τα φάρμακα».

Επιπλέον σε ότι αφορά στις μαγνητικές τομογραφίες και τις παρακλινικές εξετάσεις, η συμμετοχή των ασθενών είναι μηδενική μόνο αν πραγματοποιηθούν σε κρατικό νοσοκομείο, ωστόσο, υποστηρίζει η ΠΟΑμΣΚΠ, η αναμονή μπορεί να φτάσει και τους έξι μήνες.

Οι εκπρόσωποι των ασθενών ζήτησε από τον ΕΟΠΥΥ, τουλάχιστον οι ήδη διαγνωσθέντες με σκλήρυνση κατά πλάκας να απαλλάσσονται από το ποσοστό συμμετοχής και επαναδιατύπωσαν το αίτημα οι φυσικοθεραπείες να μην περιορίζονται στα δύο χρόνια να είναι εφ’ όρου ζωής.

Από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ υπήρξε δέσμευση για επανάληψη της συνάντησης και επισημάνθηκε η διασύνδεση του οργανισμού με το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την καταγραφή των ασθενών και το συνολικό κόστος των προαναφερθέντων αιτημάτων.