Οι συνομιλίες μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ συνέβαλαν προκειμένου Μόσχα και Ουάσιγκτον «να κατανοήσουν καλύτερα η μία την άλλη» δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ο ρώσος ΥΠΕΞ.

«Αυτή η συνάντηση μας επέτρεψε να κατανοήσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο» επισήμανε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τζον Κέρι, μετά το πέρας των συνομιλιών διάρκειας 4 ωρών μεταξύ του αμερικανού αξιωματούχου με τον ρώσο πρόεδρο στο Σότσι.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας υπογράμμισε επιπλέον ότι είναι «απόλυτα αναγκαίο» να αποφευχθούν οι ενέργειες εκείνες που ενδεχομένως θα έπλητταν περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Λίγο νωρίτερα, ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ είπε σε δημοσιογράφους ότι οι συνομιλίες μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δε συνέβαλαν στην επίτευξη σημαντικής προόδου.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο ρώσος πρόεδρος επιθυμεί οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας να εξομαλυνθούν.

H Ρωσία εξάλλου διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα γίνει «χωρίς υπαγορεύσεις», την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται τη Ρωσία μετά το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης, γινόταν δεκτός από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Συνεργασία σε δίκαιη και ισότιμη βάση»

«Η Ρωσία είναι έτοιμη (προκειμένου να υπάρξει) μια εποικοδομητική συνεργασία με τις ΗΠΑ (…) ωστόσο αυτή η συνεργασία δεν είναι δυνατή παρά μόνο σε μια δίκαιη και ισότιμη βάση, χωρίς απόπειρες υπαγορεύσεων ή περιορισμών» επισήμανε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Η Μόσχα «υπογράμμισε ότι η εν εξελίξει κρίση στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον δεν είναι ευθύνη μας».

«Σημειώνεται ότι η συνέχιση μιας αντιπαράθεσης, με απόπειρες άσκησης πιέσεων σε βάρος μας μέσω της επιβολής κυρώσεων είναι ένας δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά» σημείωσε η Μόσχα.

Οταν η ρωσική διπλωματία εξέδιδε αυτήν την ανακοίνωσε σε ιδιαίτερα σκληρό τόνο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι διεξήγαγε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας, που τον είχε κάνει δεκτό στην θερινή του κατοικία στο Σότσι, στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας.

Νωρίτερα, ο αμερικανός διπλωμάτης είχε χαιρετίσει την «ειλικρινή» συζήτηση με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Από την πλευρά της η ρωσική διπλωματία είχε χαρακτηρίσει «μακρά και ειλικρινή» τη συνάντηση Κέρι-Λαβρόφ.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την κρίση στην Ουκρανία και τη σύρραξη στη Συρία.