Από εντάσεις συνοδεύτηκαν οι φετινές φοιτητικές εκλογές. Ομάδα αγνώστων επιτέθηκε στο φύλακα του κτιρίου στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο και σε φοιτητές που βρίσκονταν στο χώρο. Στο στόχαστρο κουκουλοφόρων βρέθηκε το Παλιό Χημείο, όπου άγνωστοι με καδρόνια και πυροσβεστήρες, επιχείρησαν να σπάσουν την πόρτα.

Ένταση με τραυματίες υπήρξε και στη Θεσσαλονίκη, όταν ομάδα 30 κουκουλοφόρων επιτέθηκε με ρόπαλα σε φοιτητικά τραπεζάκια της Γεωπονικής Σχολής.

Τα άτομα που εισήλθαν στο ΑΠΘ, κρατώντας στα χέρια τους διάφορα αντικείμενα, προκάλεσαν ζημιές και συγκρούστηκαν με φοιτητές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, τέσσερα μέλη της τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Γύρω από το Πανεπιστήμιο έχει αναπτυχθεί αστυνομική δύναμη.

Σε διαγνωστικές εξετάσεις υποβάλλονται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ δύο νεαροί άνδρες, ηλικίας 21 και 28 ετών, που τραυματίστηκαν στα επεισόδια .

Ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Παντελιάδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι και οι δύο τραυματίες έφθασαν περπατώντας στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, ενώ φέρουν ο ένας ένα θλαστικό τραύμα και ο άλλος κάποιες κρανιοπροσωπικές κακώσεις. Και στους δύο παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και γίνονται περαιτέρω εξετάσεις, προκειμένου οι γιατροί να κρίνουν αν θα χρειαστεί να νοσηλευτούν. Οι τραυματίες δήλωσαν στο ιατρικό προσωπικό ότι τα αντικείμενα με τα οποία χτυπήθηκαν ήταν ένα κράνος και πλακάτ.

Για τα επεισόδια στους χώρους του ΑΠΘ, η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδίκων Θεσσαλονίκης, Σύρμω Κακάλη, αφότου ενημερώθηκε σχετικά από τις Πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος, έδωσε εντολή να κινηθεί αυτόφωρη διαδικασία και να γίνουν συλλήψεις όσων προκάλεσαν τα επεισόδια.

Οι μαρτυρίες φοιτητών από όλες τις φοιτητικές παρατάξεις κάνουν λόγο για εισβολή 30-40 ατόμων, τα οποία είχαν τα πρόσωπά τους καλυμμένα με κουκούλες, σε διάφορες Σχολές και Τμήματα του ΑΠΘ. Τα μεγαλύτερης έντασης επεισόδια και τραυματισμοί -εκτός από τους δύο τραυματίες που πήγαν στο ΑΧΕΠΑ και σύμφωνα με μαρτυρίες την πτώση μίας κοπέλας που έπεσε και έσπασε κάποια δόντια της- σημειώθηκαν στη Γεωπονική Σχολή και μικρότερης έντασης στο Οικονομικό, στη Φιλοσοφική και το Πολυτεχνείο, όπου υπήρξαν και καταγγελίες για κλοπή φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών από τα τραπεζάκια παράταξης.

«Μόνος στόχος τους ήταν η παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, πετούσαν κράνη, ξύλα, καδρόνια, κολονάκια από πεζοδρόμια και χτύπησαν κάποια παιδιά πολύ άσχημα, χειρότερα ένα παιδί από το Τμήμα Δασολογίας», δήλωσε εκπρόσωπος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ του Τμήματος Γεωπονίας, που ήταν παρών στη διάρκεια των επεισοδίων.

Από την πλευρά της «Αριστερής Ενότητας» φοιτήτρια του ίδιου Τμήματος, δήλωσε ότι «είδα τα παιδιά από τη ΔΑΠ να τρέχουν μέσα, καθώς μαυροφορεμένοι όρμηξαν πάνω τους φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα». «Έναν φοιτητή της παράταξης της ΔΑΠ από το Τμήμα Δασολογίας τον έβαλαν στη γωνία, τον κρατούσαν από τα χέρια και τον χτυπούσαν. Πάγωσα, προσπάθησα να κρατήσω την ψυχραιμία μου, είναι φρικαλέα η εικόνα να βλέπεις έναν άνθρωπο να τον χτυπάνε τόσο άγρια. Μία κοπέλα της έβαλαν τρικλοποδιά χτύπησε τα δόντια της. Παιδιά από όλες τις φοιτητικές παρατάξεις έσπευσαν να βοηθήσουν τους τραυματίες», ανέφερε.

Από την πλευρά της ΠΑΣΠ, φοιτητής του Τμήματος Γεωπονίας ανέφερε, ότι «είναι ξεκάθαρο πως οι κουκουλοφόροι ήλθαν με σκοπό τη βία». «Δεν αντιπροσωπεύει αυτό που έγινε τους αγώνες που πρέπει να κάνουν οι φοιτητές σήμερα, είναι προβοκατόρικο δεν έχει καμία σχέση με το φοιτητικό κίνημα, γι’ αυτό πρέπει να απομονώσουν οι φοιτητές αυτά τα στοιχεία, να τα απορρίψουν», πρόσθεσε, ενώ όσον αφορά την εκλογική διαδικασία στο Τμήμα διευκρίνισε ότι «συνεχίστηκε, γιατί δεν ανέβηκαν πάνω να πειράξουν τις κάλπες, αν και η συμμετοχή των φοιτητών επηρεάστηκε πολύ από τα επεισόδια».

Τα επεισόδια καταδίκασε και η παράταξη της ΕΑΑΚ, ενώ εκπρόσωπός της από το Τμήμα δήλωσε ότι «καταδικάζουμε την ενέργεια, θεωρούμε ότι τέτοια επεισόδια δε συνάδουν με το φοιτητικό κίνημα, το υποβαθμίζουν, δεν αποτελούν λαϊκή διαμαρτυρία, αλλά δημιουργούν κλίμα εκφοβισμού και τρόμου στους φοιτητές».

Σαμαράς: Οι κουκουλοφόροι μπαίνουν και τα σπάνε στα Πανεπιστήμια»

O πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, σχολιάζοντας τα επεισόδια στο ΑΠΘ εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση.

«Την ώρα που η κυβέρνηση επαναφέρει το άσυλο της παρανομίας, οι κουκουλοφόροι, με τις πλάτες της πλέον, μπαίνουν και τα σπάνε στα πανεπιστήμια.

»Βία και αίμα εκεί που θα έπρεπε να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ιδεών και ασφάλεια για φοιτητές και καθηγητές. Και βέβαια τους ενοχλεί ότι η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ επί 29 χρόνια παραμένει η πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια.

»Οι ορδές κουκουλοφόρων και η βία που εξαπολύουν στα παιδιά του ελληνικού λαού, δείχνουν πώς καταλαβαίνει η κυβέρνηση τη Δημοκρατία.

»Η Πολιτεία υποχρεούται να προστατεύει τη ζωή και να εγγυάται την ασφάλεια των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

»Και αν δεν το κάνει η Ελληνική Αστυνομία, ποιός άλλος, νομίζει ο κ. Πανούσης, ότι θα μπορούσε να το κάνει;» αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Στα επεισόδια αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

«Πρέπει, η ακαδημαϊκή κοινότητα να παίρνει την ευθύνη της διαχείρισης. Αλίμονο κάθε φορά που γίνονται φοιτητικές εκλογές, πρυτανικές ή εξετάσεις να καλείται η αστυνομία να λύσει το θέμα», δήλωσε ο Γ. Πανούσης.

«Είναι θέμα ωριμότητας του ακαδημαϊκού και φοιτητικού κινήματος να τα λύνει», σημείωσε και πρόσθεσε: «Η αστυνομία θα μπορούσε, όταν έχουμε κίνδυνο ζωής και μια ομοφωνία εισαγγελικών, ακαδημαϊκών και αστυνομικών αρχών, να δει πώς ακριβώς θα επέμβει. Αλλά όχι να έχουμε ένα αστυνομοκρατούμενο πανεπιστήμιο, αλλά ούτε ένα ανεύθυνο πανεπιστήμιο που διεκδικεί την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, αλλά δεν μπορεί ούτε τα του οίκου του να λύσει».