Με στρατιωτικές τιμές, σε μία τελετή ωστόσο στην οποία απουσίαζε το σύνολο της πολιτικής τάξης της Τουρκίας, ενταφιάστηκε ο αμφιλεγόμενος πρώην πρόεδρος της χώρας και απόστρατος στρατηγός Κενάν Εβρέν, ο οποίος πραγματοποίησε το αιματηρό στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980.

Επειτα από μία πρώτη τελετή στο γενικό επιτελείο Στρατού, που ήταν κλειστή στον Τύπο, περίπου 300 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε ένα τέμενος στην Άγκυρα για να αποτίσουν ύστατο φόρο τιμής στον πρώην αρχηγό του γενικού επιτελείου, που καταδικάστηκε πέρυσι σε ισόβια κάθειρξη για τον ρόλο του στο πραξικόπημα.

Οπως είχε ήδη ανακοινωθεί, κανένα στέλεχος του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού κόμματος ή της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης δεν παρέστη στην κηδεία του πρώην προέδρου, ο οποίος απεβίωσε στις 9 Μαΐου σε ηλικία 97 ετών.

«Είναι ντροπή. Όλοι οι σημερινοί ηγέτες τού είχαν φιλήσει το χέρι κάποτε», δήλωσε μία γυναίκα που είχε έρθει για να προσευχηθεί στο τέμενος. «Ηταν πάνω απ’ όλα ένας στρατιωτικός που νοιαζόταν για τον λαό του», πρόσθεσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η 70χρονη γυναίκα, η οποία – όπως και πολλοί Τούρκοι – υποστηρίζει πως ο στρατηγός Εβρέν «έσωσε την Τουρκία».

Μετά την τελετή, ο Εβρέν ενταφιάστηκε σε στενό κύκλο στο κρατικό κοιμητήριο της Άγκυρας, όπου είναι θαμμένοι οι πλέον υψηλόβαθμοι τούρκοι αξιωματούχοι.

Αρχηγός τότε του Στρατού, που θεωρείται στην Τουρκία θεματοφύλακας του κοσμικού κράτους, ο Κενάν Εβρέν κατέλαβε την εξουσία στις 12 Σεπτεμβρίου 1980 με πραξικόπημα υποστηρίζοντας πως θέλει να βάλει τέλος στην πολιτική και κοινωνική αστάθεια που επικρατούσε στην Τουρκία από τις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Κατά το πραξικόπημα, το τρίτο από το 1960, 50 άνθρωποι εκτελέσθηκαν, 600.000 συνελήφθησαν, ενώ δεκάδες άλλοι υπέκυψαν από τα βασανιστήρια.

Ο Εβρέν, που καταδικάστηκε τον Ιούνιο του 2014 σε ισόβια κάθειρξη μαζί με τον πρώην επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας Ταχσίν Σαχίνκαγια, τον μοναδικό επιζώντα από τους αξιωματικούς που συμμετείχαν στη στρατιωτική χούντα το 1980, νοσηλευόταν εδώ και τρία χρόνια σε στρατιωτική κλινική λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του.