Απορρίφθηκε από τον πρόεδρο του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Δημοσθένη Πετρούλια το αίτημα του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρη Χατζάκη, να «παγώσει» προσωρινά η απόφαση της ηγεσίας του υπουργού Πολιτισμού με την οποία παύθηκε από την θέση του.

Αναλυτικότερα, ο κ. Χατζάκης έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητεί:

α) Να εκδοθεί προσωρινή διαταγή από τον κ. Πετρούλια που να «παγώνει» η υπουργική απόφαση με την οποία παύθηκε από τα καθήκοντα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου,

β) Να ανασταλεί προσωρινά η επίμαχη απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση από το ΣτΕ για την παύση των καθηκόντων του και

γ) Να γίνει δεκτή η προσφυγή του (κυρία αίτησή του) και να ακυρωθεί η εν λόγω απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο κ. Πετρούλιας απέρριψε το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής του κ. Χατζάκη, ενώ προσδιορίστηκε να συζητηθεί η προσφυγή του κ. Χατζάκη στο ΣτΕ στις 27 Οκτωβρίου 2015, με εισηγητή τον Σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνο Πισπιρίγκο.

Έως τότε (27.10.2015) δεν αποκλείεται να έχει εκδοθεί και προσωρινή απόφαση επί της αίτησης που ζητά την αναστολή της απόφασης της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χατζάκης το 2013 διορίστηκε με τριετή θητεία καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, αλλά με απόφαση του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού κ.κ. Αριστείδη Μπαλτά και Νικολάου Ξυδάκη, αντίστοιχα, ανακλήθηκε η προγενέστερη απόφαση διορισμού του κ. Χατζάκη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Με άλλη δεύτερη απόφαση των κ.κ. Μπαλτά και Ξυδάκη, ανακλήθηκε και η απόφαση διορισμού των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του εν λόγω θεάτρου.