Τουρκικό φορτηγό πλοίο βομβαρδίστηκε στα ανοιχτά της Λιβύης, αφού είχε προειδοποιηθεί να μην παραβιάσει απαγόρευση σχετικά με την προσέγγιση της ανατολικής πόλης Ντέρνα, ενώ αργότερα ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι του Τομπρούκ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο λιβυκός στρατός.

«Ένα πλοίο βομβαρδίστηκε περίπου 10 μίλια από την ακτή της Ντέρνας. Είχαμε προειδοποιήσει νωρίτερα σε σχέση με την προσέγγιση του λιμανιού στη Ντέρνα. Ένα μέλος του πληρώματος σκοτώθηκε και ακόμη ένα τραυματίστηκε», δήλωσε ο Μοχάμεντ Χετζάζι, εκπρόσωπος των δυνάμεων της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης.

Στρατιωτική πηγή δήλωσε ότι το φορτηγό κάηκε και ρυμουλκείται στον τερματικό σταθμό του λιμανιού του Τομπρούκ.

Ο λιβυκός στρατός βομβάρδισε τουρκικό φορτηγό πλοίο το οποίο «εισήλθε χωρίς άδεια στα χωρικά ύδατα. Η πολεμική αεροπορία το προειδοποίησε επανειλημμένα να γυρίσει πίσω αλλά αυτό δεν υπάκουσε», εξήγησε βουλευτής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στο Τομπρούκ.

Στην Άγκυρα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι το τουρκικό φορτηγό Δούναβης 1, προερχόμενο από την Ισπανία, είναι το πρώτο που πλήττεται από πυρά πυροβολικού τα οποία ερρίφθησαν από τις λιβυκές ακτές ενώ στη συνέχεια αποτέλεσε στόχο αεροπορικών πυρών καθώς προσπαθούσε να γυρίσει πίσω. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ένας τούρκος ναυτικός σκοτώθηκε και άλλα μέλη του πληρώματος τραυματίστηκαν.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτή την αχαρακτήριστη επίθεση που πραγματοποιήθηκε εναντίον ενός εμπορικού πλοίου το οποίο έπλεε στα διεθνή ύδατα».

Η Λιβύη που μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο έχει δύο κυβερνήσεις και κοινοβούλια, η μια εδρεύει στην Τρίπολη και τελεί υπό τον έλεγχο των πολιτοφυλακών, και η άλλη, που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, εδρεύει στην ανατολική χώρα.

Η τελευταία, υπό τον Αμπντάλα αλ-Θένι, κατηγορεί συχνά την Άγκυρα, αλλά και το Κατάρ, ότι στηρίζουν τους ισλαμιστές αντίπαλούς της και ως μέτρο αντιποίνων έχει αποκλείσει όλες τις τουρκικές επιχειρήσεις από τις δημόσιες συμβάσεις.