Σε ένα ιστορικό βήμα της διεθνούς διπλωματίας, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έφθασε στην Αβάνα της Κούβας το βράδυ της Κυριακής (τοπική ώρα· Δευτέρα πρωί, ώρα Ελλάδας), για μια επίσημη επίσκεψη «χωρίς προηγούμενο για πάνω από έναν αιώνα», όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που ταξίδεψε μαζί του.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, της πρώτης που πραγματοποιεί αρχηγός δυτικού κράτους μετά την ανακοίνωση της έναρξης της διαδικασίας επαναπροσέγγισης της Κούβας και των ΗΠΑ τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να προωθήσει τα επιχειρηματικά και πολιτιστικά συμφέροντα της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης δευτερευόντως, στη νήσο, όπου ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο εφαρμόζει σταδιακά μια σειρά μεταρρυθμίσεων - ενδεικτικό είναι ότι τον γάλλο πρόεδρο συνοδεύουν δεκάδες γάλλοι επιχειρηματίες.

Μια από τις πρώτες συναντήσεις του Ολάντ στην Αβάνα ήταν με τον ρωμαιοκαθολικό καρδινάλιο της Κούβας Χαϊμέ Ορτέγκα στην έδρα της γαλλικής πρεσβείας.

Ακολούθως ο Ολάντ μετέβη στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας όπου παρέστη σε ειδική τελετή, παρουσία του αντιπροέδρου της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ και του πρύτανη Γκουστάβο Κομπρέιρο.


Ο αντιπρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ καλωσορίζει τον Φρανσουά Ολάντ

Χαρακτηριστικό πάντως του ευρύτερου γεωπολιτικού και ιδεολογικού ενδιαφέροντος της επίσκεψης του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας στην κομμουνιστική Κούβα, η οποία βγαίνει καθώς φαίνεται σιγά σιγά από τη διεθνή απομόνωση, είναι και το πρωτοσέλιδο της Liberation, που παρομοιάζει τον Ολάντ με τον Τσε Γκεβάρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από