Στην τελική ευθεία μπαίνει το ξεπάγωμα του διαγωνισμού πώλησης του 51% του ΟΛΠ, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ ανεβάζει ρυθμούς, ωστόσο το οριστικό «πράσινο φως» εξαρτάται από την ολοκλήρωση της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους εταίρους.

Στον απόηχο της πρόσφατης 24ωρης απεργίας των λιμενεργατών, συνεδριάζει αύριο Τρίτη το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ με αντικείμενο τις αλλαγές στους όρους της προκήρυξης, προκειμένου αμέσως μετά να τις αποστείλει στους επενδυτές που έχουν προκριθεί στη β’ φάση του διαγωνισμού.

Υπό αυτό το πρίσμα και υπό την προϋπόθεση ότι θα καμφθούν οι όποιες ενδοκυβερνητικές ενστάσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις, η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους τοποθετείται χρονικά γύρω στον Ιούλιο.

Οι αλλαγές αφορούν με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, την διάθεση του 51% του ΟΛΠ έναντι του 67,7% του αρχικού διαγωνισμού, χωρίς να αποκλείεται να υπάρχει ρήτρα ότι η διάθεση του υπόλοιπου 16,7% θα γίνει σταδιακά και θα συνδεθεί με την πρόοδο στις επενδύσεις που θα δεσμευθεί να υλοποιήσει ο προτιμητέος επενδυτής.

Τα τεύχη με τις αλλαγές στους όρους θα αποσταλούν σε όσους είχαν προκριθεί στη β’ φάση, δηλαδή στην κινεζική Cosco, και την ολλανδική APM Terminals (θυγατρική της δανέζικης Maersk) που είναι και οι πιο «ζεστοί» από τους συμμετέχοντες, καθώς επίσης στους Ports of America, ICTS και Utilico.

Μια επιπλέον αλλαγή, πέραν του ποσοστού πώλησης των μετοχών του ΟΛΠ, αφορά και την αύξηση πιθανόν του ετησίου μισθώματος που θα καταβάλλει ο πλειοδότης επενδυτής στο Δημόσιο. Σήμερα το ετήσιο μίσθωμα που δίνει ο ΟΛΠ στο Δημόσιο ως παραχωρησιούχος είναι 2%. Πιθανότατα αυτό να αυξηθεί.

Στις εκκρεμότητες που παραμένουν ανοικτές και προς συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους παραμένει η νέα σύμβαση παραχώρησης που θα συνάψει το Δημόσιο με τους υποψήφιους επενδυτές (master concession).
Σε αυτήν θα συμπεριληφθούν ως δεσμευτικές υποχρεώσεις οι επενδύσεις που θα συμφωνηθούν, πέραν του τιμήματος και του ετησίου μισθώματος. Άλλη εκκρεμότητα αφορά τη σύμβαση της συμφωνίας μετόχων (shareholders agreement), που μένει να υπογραφεί μεταξύ Δημοσίου και επενδυτή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από