Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου διέσχισε για λίγο τα σύνορα με τη Συρία προκειμένου να επισκεφθεί τον τάφο μίας φυσιογνωμίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα σύνορα, σε μία κίνηση που είναι πιθανό να προκαλέσει την οργή των αρχών στη Δαμασκό.

Ο τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ, παππού του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, βρισκόταν αρχικά ακόμα πιο μέσα στο συριακό έδαφος αλλά μετακινήθηκε πιο κοντά στα σύνορα τον Φεβρουάριο έπειτα από μία τουρκική στρατιωτική επιχείρηση την οποία η συριακή κυβέρνηση χαρακτήρισε «κατάφωρη επίθεση».

Σε μία ανακοίνωση το γραφείο του Νταβούτογλου ανέφερε πως ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον τάφο, όμως δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η μετεγκατάσταση του τάφου, στην οποία συμμετείχαν άρματα μάχης, μη επανδρωμένα και αναγνωριστικά αεροσκάφη καθώς και πολλές εκατοντάδες στρατιώτες, ήταν η πρώτη εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία αφότου ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος εκεί πριν από τέσσερα χρόνια.

Δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, αν και ένας στρατιώτης σκοτώθηκε σε δυστύχημα.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ με σύνορα έκτασης 900 χλμ. με τη Συρία, θέλει την απομάκρυνση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ από την εξουσία αλλά έχει αρνηθεί να αναλάβει έναν στρατιωτικό ρόλο πρώτης γραμμής στον υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών συνασπισμό, με το επιχείρημα πως θα έπρεπε να πολεμηθούν οι δυνάμεις του Άσαντ και όχι απλώς να βομβαρδίζονται οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο τάφος βρισκόταν σε μία θέση μέσα στο έδαφος της Συρίας η οποία η Τουρκία θεωρεί ότι της ανήκει βάσει μίας συνθήκης του 1921 ανάμεσα στην Τουρκία και στη Γαλλία, η οποία ασκούσε τότε τον έλεγχο στη Συρία που βρισκόταν υπό γαλλική εντολή.

Η τουρκική κυβέρνηση ενημέρωσε το συριακό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη για την επιχείρηση του Φεβρουαρίου αλλά δεν περίμενε τη συμφωνία της Συρίας, σύμφωνα με την οποία η επιχείρηση παραβίασε τη συνθήκη.

Αντιδρά η Δαμασκός

Η Δαμασκός, μέσω του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων Sana, κατήγγειλε ως «κατάφωρη επίθεση» την επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στην τοποθεσία όπου βρίσκεται, στο βόρειο τμήμα της Συρίας, ο τάφος του παππού του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Οσμάν.

Το Sana κατήγγειλε μία «διείσδυση χωρίς κυβερνητική άδεια σε συριακό έδαφος, που αποτελεί μία σαφή επίθεση εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους μέλους του ΟΗΕ και μία παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Το πρακτορείο εκτίμησε πως η επίσκεψη στον τάφο έγινε στο «πλαίσιο μίας προεκλογικής προπαγάνδας» από το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία που αντιμετωπίζει «μία σημαντική πτώση της δημοτικότητάς του».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από