«Πρέπει να προχωρήσετε νομικά αν δεν το κάνετε στο προσεχές μέλλον, η ευκαιρία μπορεί να χαθεί Ή τώρα ή ποτέ… H ώρα (της διεκδίκησης) έχει έρθει…».

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι τρεις δικηγόροι του Λονδίνου, Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνι, Τζέφρι Ρόμπερτσον και Νόρμαν Πάλμερ, στο απόρρητο νομικό σημείωμα που έχουν συντάξει σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Στο δεκασέλιδο σημείωμα που παρουσιάζει η «Καθημερινή της Κυριακής», έχουν δοθεί οι πρώτες απαντήσεις σε τρία βασικά ερωτήματα μιας ενδεχόμενης προσφυγής, δηλαδή: «Σε ποιο δικαστήριο, με τι κόστος και με τι προοπτικές επιτυχίας».

Στο σημείωμα αναλύονται ουσιαστικά πέντε διαφορετικές προσεγγίσεις: η προσφυγή σε δικαστήριο στην Ελλάδα, στη Βρετανία, στις ΗΠΑ, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. Από αυτές, η προσφυγή στις ΗΠΑ δεν θεωρείται πλέον πιθανή.

Σε κάθε προσέγγιση αναλύονται «τα συν και τα πλην», το κόστος αλλά και η πορεία άλλων υποθέσεων που μπορούν σε κάποιο βαθμό να παραλληλισθούν με τη διεκδίκηση των Μαρμάρων εγείροντας δεδικασμένο.