Για τον Ιούνιο φαίνεται πως μετατίθεται η οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ των εταίρων και της Ελλάδας, αφού στο Eurogroup της Δευτέρας 11 Μαΐου όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει μόνο μια κοινή δήλωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που θα αναγνωρίζει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά θα ξεκαθαρίζει ότι μένουν ακόμη πολλά να κλείσει η διαπραγμάτευση.

Το μήνυμα αυτό εκπέμπουν τα τελευταία 24ωρα ευρωπαίοι αξιωματούχοι, καθιστώντας σαφές ότι υπάρχει μεν πρόοδος ως προς τη διαδικασία και την οργάνωση της συζήτησης με την Ελλάδα, αλλά επισημαίνουν παράλληλα τη σημαντική απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές από μια συμφωνία.

Μάλιστα, ευρωπαίος αξιωματούχος είπε χαρακτηριστικά την Παρασκευή πως δεν αναμένει εκτεταμένη και έντονη συζήτηση τη Δευτέρα και πως σε κανέναν από τους υπό διαπραγμάτευση τομείς δεν υπάρχει οριστική συμφωνία.

Η ελληνική πλευρά συνδέει το θετικό σινιάλο που μπορεί να εκπέμψει το Eurogroup της Δευτέρας με το αίτημα για αύξηση ρευστότητας από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεδομένου και ότι στις 12 Μαΐου πρέπει να αποπληρωθούν τα 769 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, κάτι που αυξάνει την πιέση στο περιβάλλον της οικονομικής ασφυξίας, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Ωστόσο, τα καλά λόγια που αναμένεται να ακούσει η Αθήνα τη Δευτέρα μάλλον δεν θα είναι αρκετά, για να αποφασίσει η ΕΚΤ να χαλαρώσει τη στάση της και να αυξήσει τη ρευστότητα.