Οι αρχές των Φιλιππίνων απομάκρυναν σήμερα χιλιάδες ανθρώπους από το βορειοανατολικό τμήμα του νησιού Λουζόν, του μεγαλύτερου του νησιωτικού αυτού κράτους, λιγότερο από 24 ώρες πριν πληγεί η περιοχή από έναν ισχυρό τυφώνα.

Ο τυφώνας «Νουλ», μια καταιγίδα κατηγορίας 4 με ανέμους ταχύτητας 160 χλμ/ώρα και ριπές που φθάνουν ως και τα 195 χλμ/ώρα, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 210 χλμ. βόρεια βορειοδυτικά του νησιού Καταντουάνες των κεντρικών Φιλιππίνων.

Ο Νουλ αναμένεται ότι θα πλήξει τις ορυζωπαραγωγούς επαρχίες Τσαγκαγιάν και Ιζαμπέλα γύρω στις 5 π.μ. της Κυριακής (τοπική ώρα, μεσάνυχτα του Σαββάτου ώρα Ελλάδας), πριν εξασθενήσει περνώντας από την οροσειρά Σιέρα Μάδρε και φτάσει στο βορειοανατολικό Λουζόν.

Η μετεωρολογική υπηρεσία σήμανε συναγερμούς για καταιγίδα σε 19 περιοχές του Λουζόν, προειδοποιώντας πως οι ισχυροί άνεμοι και οι έντονες βροχοπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν πλημμύρες στα παράλια και κατολισθήσεις σε ορεινές περιοχές.

Ο Ράμπεν Ντιμαάνο, αξιωματούχος της επαρχίας Σορσογκόν, δήλωσε ότι περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε προσωρινά καταφύγια σε δύο πόλεις γύρω από το όρος Μπουλουσάν, ένα ηφαίστειο που εξερράγη δύο φορέας αυτή την εβδομάδα, λόγο του κινδύνου να σημειωθούν κατολισθήσεις λάσπης.