«Η Βρετανία, θα έλεγε κάποιος που παρακολουθεί από μακριά αυτές τις εκλογές, δεν είναι πια αυτή που ήταν κάποτε - όταν τα δύο μεγάλα κόμματα, οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί, συγκέντρωναν μαζί το 90% των ψήφων και ένα από τα δύο κυβερνούσε σταθερά επί μια πενταετία. Αυτή η εποχή φαίνεται να έχει τελειώσει οριστικά. Στην πραγματικότητα, από την Ιστορία των τελευταίων 150 χρόνων δεν λείπουν εκλογικές αναμετρήσεις από τις οποίες δεν βγήκε καθαρός νικητής και ήταν απαραίτητος ο σχηματισμός συμμαχικών κυβερνήσεων. Αλλά η αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν είναι εξίσου πραγματική».
Η διαπίστωση αυτή ανήκει στον δημοσιογράφο και συγγραφέα ιστορικών μυθιστορημάτων Ρόμπερτ Χάρις (βιβλία του στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός). Οπως επισημαίνει, η αλλαγή αυτή είναι προϊόν της κατάρρευσης τους τείχους που χωρίζει τις τάξεις. «Η εργατική, η μεσαία και η ανώτερη τάξη υπάρχουν ακόμη, αλλά δεν είναι πια οι ίδιες» σημειώνει και προσθέτει: «Υπάρχει μεγάλη σύγχυση στην κοινωνία, η οποία γίνεται ακόμη πιο χαοτική από τον εθνικισμό στη Σκωτία, στην Ουαλία και στη Βόρεια Ιρλανδία αλλά και από την ξενοφοβική και λαϊκιστική αντίδραση κομμάτων όπως το UKIP στη μετανάστευση και στην παγκοσμιοποίηση. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι διαφορετικό σήμερα ακόμη και σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Τι απέγιναν η Cool Britannia του Τόνι Μπλερ, το μοδάτο έθνος, εύπορο και αισιόδοξο των τελών της δεκαετίας του '90;».
Η απάντηση, σύμφωνα με τον βρετανό συγγραφέα, βρίσκεται στην οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008. «Ο Μπλερ, όπως και ο Μπιλ Κλίντον, ήταν προοδευτικοί ηγέτες σε μια εποχή ειρήνης και ανάπτυξης όπου φαινόταν ότι η Ιστορία έχει τελειώσει και ο κόσμος ήταν καταδικασμένος να προοδεύει. Επειτα από πέντε χρόνια λιτότητας είμαστε λιγότερο αισιόδοξοι. Οι αριθμοί δείχνουν ότι η κρίση τελείωσε. Και όμως, δεν αισθανόμαστε όπως πριν».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από